Asbest bestaat uit mineralen die uit minuscule vezels zijn opgebouwd. Deze vezels worden uit de mineralen gewonnen en vervolgens verwerkt tot het industriële asbest dat we wellicht allemaal kennen. Dit industriële, bewerkte asbest is in twee soorten te verdelen. Enerzijds is er hechtgebonden asbest en anderzijds de tegenovergestelde variant: niet-hechtgebonden asbest. Hechtgebonden asbest is asbest waarbij de vezels stevig aan elkaar vast zitten; gehecht zijn. Een goed voorbeeld hiervan zijn dakplaten die asbest bevatten. Deze platen zijn in principe stabiel en laten geen vezels los omdat ze hechtgebonden zijn. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld isolatiemateriaal, dat veel meer pluist en wolliger is en daardoor veel sneller vezels zal verliezen.

Is hechtgebonden asbest veilig om te gebruiken?

Hechtgebonden asbest is in principe veilig aangezien de vezels goed vast zitten en dus niet zomaar los kunnen raken. Deze vezels zijn juist het meest schadelijke, waardoor je zou zeggen veilig te zijn bij hechtgebonden asbest.

Toch is ook bij hechtgebonden grote voorzichtigheid geboden. Zolang hechtgebonden asbest in goede staat verkeert is er in principe weinig aan de hand en zal het asbest niet snel voor schade zorgen. Het gevaar bestaat echter dat er bijvoorbeeld brand uitbreekt of met een storm een asbest plaat losgerukt raakt. In dit geval kan het asbest zich eenvoudig verspreiden omdat het asbest dan niet meer gebonden is.

Ook als iemand besluit te klussen en bijvoorbeeld zelf hechtgebonden asbest wil verwijderen, kunnen er microvezels vrij komen en ingeademd worden. Hechtgebonden asbest is dus inderdaad veiliger dan niet hechtgebonden asbest, maar het blijft asbest en dus levensgevaarlijk.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook de volgende pagina’s:

Zie ook: