Een van de meest voorkomende vormen van asbest is die van asbestcement. Dit is asbest vermengd met enkele andere stoffen waarmee een zeer sterk materiaal kon worden verkregen. Dit materiaal, asbestcement dus, werd veel gebruikt om asbesthoudende golfplaten daken van te maken. Het asbestcement was goed bestand tegen de invloeden van het weer, ijzersterk en bovendien erg goedkoop in de aanschaf en om te leggen. De arbeidskosten waren immers laag daar de platen eenvoudig gelegd konden worden.

Fabrikanten

Er waren slechts enkele fabrikanten in staat om op grote schaal asbestcement te produceren. In Nederland waren er vier grote ondernemingen op het gebied van asbest actief, al werden die na verloop van tijd grotendeels door het nog steeds op de markt van de dakbedekking actief zijnde Eternit. Ondanks dit monopoly – als je dat zou kunt noemen – bleef de prijs voor asbestcement relatief laag. Ook had de kwaliteit van de platen niet te lijden onder dit zogenaamde monopoly. De kwaliteit was goed en de prijs bleef laag. Hierdoor is het materiaal veelvuldig gebruikt in talloze bouwprojecten rond het midden van de vorige eeuw.

De gevaren

Het grote voordeel aan asbestcement is dat het om hechtgebonden vezels gaat. Dit houdt in dat de vezels vast zitten in de platen en hier niet zomaar van los kunnen komen. De platen zijn daardoor erg stabiel en de vezels zullen niet zomaar losraken van de platen. Hierdoor is het gevaar voor de gezondheid zeer gering zolang de platen stabiel blijven. Wanneer de platen om wat voor reden dan ook beschadigd raken, kunnen de vezels losraken van de asbest platen en zullen de vezels in de lucht rond dwarrelen, waar zij mogelijk kunnen worden ingeademd en voor lichamelijke problemen kunnen zorgen als een asbestziekte zich ooit zal manifesteren.

Slopen? Let op asbest!

Het kan makkelijk voorkomen dat je bijvoorbeeld een oud muurtje, een oude schuur, of iets anders wilt slopen. Hierbij moet je echter wel goed opletten. Bij hetgeen dat je wilt slopen kan namelijk asbest vrijkomen. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor jouw gezondheid.

In de meeste gevallen van het verwijderen van asbest of slopen zul je een vergunning, of een sloopmelding nodig hebben. Als het totale sloopafval minder is dan 10 kubieke meter, mag je zelf de sloop voltooien. Deze regel gaat niet op als er bij de sloop ook asbest verwijderd moet worden. Aangezien dit gevaarlijk kan zijn voor de omgeving, zul je samen met jouw gemeente moeten uitzoeken hoe je dit op een zo veilig mogelijke manier kunt doen.

Je hebt een sloopmelding gedaan en wil je de sloop graag zelf aanpakken om geld te besparen. Het gaat in dit geval om het verwijderen van golfplaten. Je mag dit zelf doen als:

  • het gaat om hechtgebonden asbest.
  • het asbest afkomstig is uit een pand dat wél op jouw erf staat, maar niet als kantoor of bedrijfsruimte gebruikt worden.
  • de oppervlakte van het te verwijderen materiaal niet groter is dan 35 m2.

Van deze uitzonderingen mag je alleen gebruik maken als je daadwerkelijk zelf gaat slopen of asbest verwijderen. Ook moet je voordat je begint melding hebben gedaan van de sloop bij jouw gemeente. De gemeente kan jou op deze manier helpen om de klus op een veilige manier te klaren. Daarnaast moet je het gesloopte asbesthoudende materiaal op de juiste manier afvoeren. Je moet het materiaal in zogeheten asbestzakken doen, waarna je deze inlevert bij de milieustraat. Deze zakken kun je gratis afhalen bij diezelfde milieustraat, ook wel afvalbrengstation genoemd.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken