Op dit moment is er geen verplichting aanwezig om bestaand asbest te verwijderen. Als er op dit moment ergens asbest aanwezig is, is de kans heel groot dat je dit voorlopig mag laten zitten. Echter zijn daken met asbest erin verwerkt vanaf 2024 verboden. Dit zijn voornamelijk daken met golfplaten die gemaakt zijn van asbest.

Is het verstandig asbest alsnog te verwijderen?

Toch kun je er voor kiezen om asbest te verwijderen als het op een risicovolle plek aanwezig is. Denk bijvoorbeeld aan een oude schuur die op instorten staat. Wanneer de schuur daadwerkelijk in zal storten, kan het asbest zich eenvoudig verspreiden. Je kunt dat dus het beste voorkomen door toch alvast het asbest te verwijderen of te laten verwijderen. Asbest mag je niet meer zelf verwijderen als er gevaar aanwezig is op verspreiding van asbestvezels of als het om een oppervlakte groter dan 35 vierkante meter gaat.

Als je een woning huurt hoef je niet zelf asbest te verwijderen. De verhuurder is verantwoordelijk voor het verwijderen van asbest, maar kan niet gedwongen worden om dit te doen. Dit kan pas als asbest definitief verwijderd moet worden, zoals hieronder verder uitgelegd zal worden.

Wanneer moet asbest wel worden verwijderd?

Op dit moment is besloten in de Asbestplanning 2024 dat in 2024 al het asbest verwijderd moet worden. Tegen die tijd moeten alle panden in Nederland dan ook asbestvrij zijn. Daken die asbesthoudende materialen bevatten, moeten dan dus verwijderd worden en vervangen worden door daken die geen asbest bevatten. Je kunt er dus ook voor kiezen om alvast op die wetgeving te anticiperen door nu alvast asbest te laten verwijderen. Je bent dan alvast klaar en verlost van asbest. Bovendien hoef je je dan ook geen zorgen te maken in het geval van een calamiteit als er bijvoorbeeld brand uitbreekt. Er kan dan geen asbest vrijkomen.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken