Asbest verwijderen?

Asbest kan leiden tot zeer ernstige ziektes, die soms zelfs een dodelijke uitkomst kunnen hebben. De overheid wil daarom dat er in 2024 geen asbestdaken meer in Nederland zijn. Vanaf 2024 zullen asbestdaken in Nederland daarom ook verboden zijn. Het verwijderen van asbest dient op de juiste manier te gebeuren. De overheid kan zelfs een boete geven als de verwijdering niet goed gebeurd.

Om het doel van de overheid in 2024 te bereiken zal er eerst een hele hoop asbest verwijderd moeten worden. Dit klinkt natuurlijk logisch, maar het verwijderen van asbest is heel gevaarlijk. Er komt veel kennis bij kijken en daarom is het saneren van asbestdaken vaak ook redelijk duur.

Informatie pagina's over asbest
> Asbest
> Risico’s
> Subsidie asbest
> Asbest wetgeving
> Asbest verwijderen kosten
> Certificering
> Gezondheid

Asbest informatiegidsen
> Kennisbank
> Asbest onderwerpen A-Z
> Veelgestelde vragen

Asbestinventarisatie

Het proces van het verwijderen, of saneren, van asbest begint vrijwel altijd met een asbestinventarisatie. Dat is namelijk wettelijk bepaald. De asbestinventarisatie is een soort onderzoek, waarin volgens de SC-540 richtlijnen wordt gekeken of er asbest in een gebouw aanwezig is. In sommige gevallen is er wel asbest in een gebouw aanwezig, maar is het slimmer om het te laten zitten. Dit is het geval als de asbest zich niet kan mengen met de buitenlucht. Wel is het belangrijk om te controleren of de asbest, of het product dat asbest bevat niet beschadigd is. Als dit wel het geval is, is er namelijk de mogelijkheid dat het asbest alsnog vrij kan komen.

Asbest verwijderen: particulier

Stel, je wilt als particulier asbest gaan verwijderen. Dit kun je absoluut niet zomaar even zelf doen. Je zult eerst naar de gemeente moeten stappen, om het proces goed en gezond te laten verlopen. De inspectie van de Rijksoverheid (Inspectie SZW) kan een boete geven aan bedrijven en particulieren als asbest niet op de juiste manier wordt afgevoerd. In de meeste gevallen zal er een mededeling onder voorschriften of een sloopvergunning gekregen worden. Als jij een mededeling onder voorschriften krijgt, gaat het om asbesthoudend materiaal dat niet beschadigd is. Je hebt vervolgens de keuze uit twee opties. Of de asbest zelf verwijderen, of het inschakelen van een officieel verwijderingsbedrijf met SC-530 en/of SC-540 certificering. Als je ervoor kiest om de asbest zelf te saneren, zul je duidelijke instructies van de gemeente krijgen over hoe het verwijderen het beste gedaan kan worden. Deze instructies hebben niet alleen betrekking op het verwijderen, maar ook op het verpakken en het afvoeren van het asbest naar een stortplaats.

Je kunt dus ook een sloopvergunning van de gemeente krijgen. In dit geval mag je de asbest niet zelf verwijderen. Je zult dit moeten overlaten aan een asbestverwijderingsbedrijf. Ook zul je in dit geval met een rapport van de inventarisatie moeten kunnen aantonen waar de asbest precies zit. Niet-particulieren zullen asbest nooit zelf mogen verwijderen. Zij zullen ten alle tijden een sloopvergunning krijgen van hun gemeente.

Asbest afval

Het is goed om het asbest uit je woning te halen. Asbest is bijzonder schadelijk voor de gezondheid. Het gaat hierbij natuurlijk vooral om de asbest welke los komt te zitten en waarvan de stofdeeltjes in je woning terecht komen. Het is daarom verstandiger om het asbest weg te halen. Ontdek welke mogelijkheden er allemaal zijn om het asbest op de juiste manier te verwijderen en ook af te voeren.

Wat moet je doen met het asbest afval?

Als je zelf het asbest kunt verwijderen en ook mag verwijderen (onder het woonbesluit 2012 en 2015 mag dit niet altijd) is het belangrijk om het asbestafval op de juiste manier af te voeren. Vaak kan dit bij je eigen gemeente. Informeer bij hun welke regels hiervoor gelden. Vervolgens kun je op de juiste manier het asbest afval afvoeren en laten verwerken.

Wat kost asbest verwijderen?

Als je asbest wilt laten verwijderen, betaal je hier fors voor. Dat is niet alleen doordat er tal van certificaten en licenties nodig zijn om asbest te mogen verwijderen gezien het hoge veiligheidsrisico, maar ook omdat de meeste asbestbedrijven het flink druk hebben en er dus eigenlijk meer vraag dan aanbod is. Ook is het verwijderen van asbest nu eenmaal veel werk, zeker omdat er tal van veiligheidsvoorschriften moeten worden nageleefd om te zorgen dat het verwijderen van het asbest op een veilige wijze geschiedt. Daarom zijn er hoge kosten verbonden aan het verwijderen van asbest.

Wat betaal je voor het verwijderen van asbest?

De tarieven voor het verwijderen van asbest hangen af van diverse factoren. Gaat het om een ruimte die compleet gestript moet worden van alle asbesthoudende materialen? Of gaat het om asbesthoudende golfplaten die verwijderd moeten worden? We zullen voor beide gevallen een indicatie van de kosten geven.

- Golfplaten
Als het gaat om het verwijderen van asbesthoudende golfplaten dan betaal je hiervoor circa €25 per vierkante meter. Dit is het bedrag inclusief BTW, voorrijkosten, arbeidskosten en kosten voor het afvoeren van het asbest. Hoe groter het oppervlak met asbesthoudende dakplaten is, hoe lager die prijs per m2 wordt. Gaat het bijvoorbeeld om een oppervlak van circa 100 m2, dan betaal je nog ‘slechts’ €15 per m2. De kosten voor een asbestinventarisatie worden altijd apart gefactureerd.

- Materialen met asbest
Merk wel op dat het specifieke bedrag afhangt van de lokale omstandigheden. Een slecht bereikbaar dak zal duurder zijn om te worden gestript dan een dak dat eenvoudig en goed te bereiken is. Voor het strippen van een ruimte betaal je de hiervoor genoemde prijs per m2 vloeroppervlak. Het gaat dan bijvoorbeeld om het verwijderen van asbesthoudende ondervloeren, isolatiemateriaal, enzovoorts.

Een goede asbest specialist aan het werk zetten?

Natuurlijk kun je zelf aan de slag gaan om het asbest te verwijderen. Je moet het asbestafval echter op de juiste manier afvoeren. Ook is het belangrijk om het asbestafval op de juiste manier te verwijderen. Het is goed om te zien welke mogelijkheden er allemaal zijn. Soms is het gemakkelijker en goedkoper om een goede asbestspecialist in te schakelen om het hele proces voor je te verzorgen. Ontdek de mogelijkheden en zie hoe ook jij op de juiste manier je asbestafval kunt laten verwijderen.

Vraag meerdere offertes op bij verschillende asbestbedrijven om zo een goed beeld van de mogelijkheden te krijgen. Daarna kun je immers nog beter inschatten of je het allemaal zelf wilt gaan doen of dat je een specialist gaat inschakelen om je asbest te verwijderen en de asbest afval af te laten voeren.

Asbestsanering? Vraag offertes op

Vergelijk de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio en kies voor een geschikt bedrijf om niet te veel te betalen voor jouw opdracht. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

Bekijk ook een van de volgende pagina's over asbest verwijdering:

Bespaar tot wel 20%!

Vergelijk asbestbedrijven in je regio