Sloopmelding

Als je van plan bent om een project te beginnen waarbij je in aanraking komt met asbest, bijvoorbeeld omdat je eindelijk die schuur met een asbestdak eens onder handen wilt nemen en voorzien van een nieuw, asbestvrij dak, dan is het verplicht om hiervan een sloopmelding te doen. Tot de invoering van het Bouwbesluit 2012 was het verplicht om een heuse asbestvergunning hiervoor aan te vragen. Met invoering van dat besluit was dat niet meer nodig en is het voldoende om enkel een melding te doen bij de lokale overheid. Deze meldingsplicht bestaat als er asbest vrij komt bij het bouwproject. Je mag de sloopmelding 1) zelf doen, zie de link naar Omgevingsloket hieronder, of 2) de melding laten doen door de asbestspecialist die je zal gaan inhuren.

- Hoe doe ik een sloopmelding?


Een sloopmelding doen klinkt heel ingewikkeld, maar het is in feite heel eenvoudig. Je gaat naar het Omgevingsloket; aldaar kun je een formulier downloaden dat je in kunt vullen en bij je gemeente in kunt dienen.

- Wanneer moet ik nog meer een sloopmelding doen?


In elk geval dat er gesloopt wordt, waarbij daaronder wordt verstaan waar meer dan 10 kubieke meter (m3) sloopafval vrijkomt, is het verplicht om een sloopmelding te doen. Dus ook als er geen asbest vrij zal komen of dit in ieder geval niet de verwachting is. Een sloopmelding op zich heeft dus vrij weinig te maken met asbest. Leef dus ook niet in de veronderstelling dat wanneer er geen asbest vrijkomt, er geen sloopmelding gedaan hoeft te worden: soms is dit namelijk wel degelijk het geval. Je kunt hier ook een boete voor krijgen, als je geen melding gedaan hebt.

- Weet je het niet zeker?


Mocht je niet zeker weten of een sloopmelding verplicht is, dan kun je hiervoor het beste contact opnemen met jouw gemeente. Zij kunnen je goed adviseren over de sloopmelding en nagaan of er in jouw geval sprake dient te zijn van een sloopmelding.

Wat kost asbestsanering?

Wat zijn de kosten voor asbestsanering volgens de Nederlandse wetgeving? Vergelijk de tarieven van verschillende asbestspecialisten in jouw regio en kies voor een geschikt bedrijf om te besparen op de kosten. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.

Ga ook naar deze pagina's over asbest:

Bespaar tot wel 20%!

Vergelijk asbestbedrijven in je regio