Het herkennen van asbest is lastig. Vroeger werd asbest veel gebruikt bij het bouwen van huizen. Het werd verwerkt in bijvoorbeeld cement en golfplaten. Om deze reden zijn er nu veel huizen waarin asbest aanwezig is. Omdat asbest zeer gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid willen veel mensen weten of er asbest in hun woning aanwezig is. Om dit te laten onderzoeken kun je het beste een professioneel asbestbedrijf inschakelen, dat gespecialiseerd is in het herkennen van asbest.

Het herkennen van asbest

Asbest kan levensgevaarlijk zijn. Niet direct, het kan immers niet ontploffen of voor elektrocutie zorgen; dat zijn ongevallen waarbij het direct duidelijk is dat er levensgevaar dreigt. Asbest is een zogenaamd stil gevaar. Je kunt blootgesteld worden aan asbest en je nog tientallen jaren tiptop in orde voelen. Het kan vele jaren duren voor een asbestziekte zich openbaart. Daarom is asbest ook zo gevaarlijk. Je hebt helemaal niet in de gaten dat je gevaarlijk bezig bent. Daarom is het van belang goed te weten hoe je asbest kunt herkennen. Alleen op die manier kun je voorkomen dat je met asbest in aanraking komt en het gevaar inperken.

Asbest soorten

Asbest is – in tegenstelling tot wat veel mensen denken – niet de naam van één specifiek soort materiaal, maar de naam voor een groep mineralen die bestaan uit minuscule vezels. Deze mineralen vormen dus samen de grote groep asbest, maar ze zijn op te delen in andere groepen. Welke soort groepen je hanteert is afhankelijk van de wijze waarop je de mineralen wil groeperen. Zo kun je de asbest mineralen groeperen op vorm van de vezels.

Er is een groep mineralen die uit gekrulde vezels bestaan, deze groep noemen we serpentijnen. De andere groep mineralen bestaat uit rechte vezels en noemen we amfibolen. De rechte vezels zijn het gevaarlijkste; amfibolen zijn dus schadelijker voor de gezondheid dan de serpentijnen.

Hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest

Nog een sortering valt er te maken door de asbest te groeperen op vastheid van de vezels. Zo is er hechtgebonden asbest en niet-hechtgebonden asbest. De eerste variant beslaat alle asbest waarvan de vezels stevig aan elkaar vast zitten. Te denken valt hierbij aan het zogenaamde asbestcement, waar dakplaten en schoorsteenpijpen van worden gemaakt. De andere groep heet niet-hechtgebonden asbest, wat al het asbest omvat dat niet stevig gehecht is. Denk hierbij vooral aan opgespoten isolatie. Vaak is dit een zacht, los materiaal waarbij de vezels snel loslaten. Deze vorm van asbest is dan ook veel schadelijker dan hechtgebonden asbest waar de vezels blijven zitten zolang de platen intact blijven.

Hoe herken je asbest?

Sommige objecten die van asbest zijn gemaakt of asbest bevatten, zijn goed te herkennen door een leek. Te denken valt bijvoorbeeld aan asbest golfplaten. De asbest golfplaten zijn vaak donkergrijs, soms begroeid met mos dat zich in de fijne kieren en gaten hecht, lijken een grove structuur te hebben en hebben golven van zo’n tien centimeter breed. Andere asbest materialen zijn op zich ook wel aan die kenmerken te herkennen. Vaak gaat het om donkergrijs materiaal wat er ietwat grof uitziet; het oppervlak is niet geheel glad.

Aangezien asbest voor letterlijk tientallen tot honderden verschillende toepassingen kon worden (en werd!) gebruikt, is het vrijwel onmogelijk om al die vormen te herkennen. De meeste asbest voorwerpen zijn daardoor niet of nauwelijks herkenbaar en kunnen qua uiterlijk totaal afwijken van de genoemde uiterlijke kenmerken van asbest golfplaten. Daarom is het belangrijk een expert in te schakelen en deze een asbestinventarisatie te laten opstellen. Op die manier weet je zeker waar en in welke vorm er precies asbest is gebruikt. Zo weet je zeker welke objecten mogelijk gevaarlijk zijn.

Omdat asbest zo moeilijk is om te herkennen, zijn er bepaalde instanties, of bedrijven, die hierin gespecialiseerd zijn. Mocht je benieuwd zijn of er asbest in jouw woning of bedrijfspand hebt zitten, dan wordt het al verstandig gezien om de hulp van zo’n asbestbedrijf in te schakelen. Het bedrijf zal in dit geval een inventarisatierapport opstellen, waarin ze beschrijven op welke plekken in het gebouw asbest aanwezig is, en in hoeverre deze gevaarlijk is. Zij zullen jou vervolgens adviseren over wat jij het beste kunt doen om veilig met de asbest om te gaan.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook de volgende pagina’s: