Waarom stelt de overheid een verbod op het gebruik van asbest in?

Al sinds enkele decennia is het gebruik van asbest verboden of in ieder geval al streng ontmoedigd. Maar waarom is dat eigenlijk? Dat is vooral omdat asbest erg gevaarlijk is. Asbest kan voor twee dodelijke kankervarianten zorgen: het zogenaamde asbestose en mesothelioom. We zullen in dit artikel bespreken wat deze twee –inmiddels– beroepsziekten precies inhouden.

Asbestose

Asbestose is een van de meest voorkomende asbestziekten. Jaarlijks sterven er wereldwijd duizenden mensen aan, in Nederland jaarlijks honderden. De ziekte ontwikkelt zich vaak pas na een langdurige tijd; het kan 10 tot 20 jaar duren voor asbestose zich openbaart.

De kans op asbestose wordt groter al naar gelang iemand langer aan asbestvezels is blootgesteld of als de hoeveelheid asbestvezels waaraan iemand is blootgesteld erg hoog is. Daarom is het erg belangrijk zich goed te beschermen tegen asbestvezels; iets dat tijdens de industriële verwerking van asbest helaas niet het geval is geweest, waardoor veel mensen nu te maken krijgen met asbestose.

Mesothelioom

Behalve asbestose kan men ook mesothelioom krijgen. Waar asbestose zich in 10 tot 20 jaar openbaart, is dat bij mesothelioom het geval binnen 10 tot 60 jaar na blootstelling. Over het algemeen gebeurt dit echter 30 tot 40 jaar na blootstelling. Aangezien de gevaren van asbest rond 1975 al wel bekend waren, is de grootste golf mesothelioom patiënten dus al wel achter de rug.

Helaas is het onmogelijk om mesothelioom te genezen. Er kan enkel nog palliatieve zorg worden geboden om het lijden enigszins te verlichten. Een geneesmiddel is er op dit moment niet en aangezien wordt verwacht dat de ziekte over enkele tientallen jaren nauwelijks nog voor zal komen, zal dat geneesmiddel er waarschijnlijk ook niet komen.

Kom meer te weten over de exacte kosten van asbestsanering. Vraag gratis offertes op.


Wat kost asbestsanering met/zonder subsidie?

Wat zijn de kosten voor asbestsanering? Vergelijk de tarieven van verschillende asbestspecialisten in jouw regio en kies voor een geschikt bedrijf om te besparen op de kosten. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.

Overige asbest pagina's:

Bespaar tot wel 20%!

Vergelijk asbestbedrijven in je regio