Wie betaalt voor het verwijderen van het asbest?

In beginsel is het zo dat iedereen die iets in eigendom heeft waar asbest in is verwerkt, de kosten voor het verwijderen van dat asbest zelf draagt. Dat is vrij logisch, want wie zou het anders moeten betalen? Voor de staat zou het een onredelijk grote kostenpost worden als ze de verwijdering van alle asbest moeten gaan financieren en bovendien zijn het de consumenten zelf die destijds voor de aanschaf van asbest hebben gekozen, zij het dat toen nog niet heel duidelijk was dat asbest zo schadelijk is als we inmiddels weten.

Bijzondere gevallen

Eigenlijk geldt er op de hoofdregel dat de eigenaar voor de kosten opdraait geen enkele uitzondering. Ook bij huurpanden is het zo dat de eigenaar, dus niet de huurder, de kosten voor het verwijderen van asbest moet voldoen. De bewoner van het pand hoeft dus zelf geen actie te ondernemen maar kan gewoon wachten tot de verhuurder het asbest verwijdert of laat verwijderen. Natuurlijk kan dit wel inhouden dat er overlast wordt veroorzaakt voor de huurder. Ook kan het inhouden dat het asbest pas tegen 2024, wanneer volgens de Asbestplanning 2024 asbest landelijk geheel verboden wordt en verwijderd moet zijn, verwijderd wordt. Je kunt daar weinig tegen in brengen en dus niet eisen dat het asbest nu al verwijderd wordt door de verhuurder.

Subsidiemogelijkheid

Helaas is er ook geen mogelijkheid tot subsidie en is het niet bekend of die mogelijkheid er in de toekomst alsnog gaat komen. Wel is er voor agrarische bedrijven een subsidiemogelijkheid als er na verwijderen van asbest daken zonnepanelen worden geplaatst. Voor deze ondernemingen geldt een bescheiden subsidie om het de agrariƫrs iets aantrekkelijker te maken om het asbest te laten verwijderen.

Asbestsanering? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken. Dat kan met onze offerte service. Gratis en vrijblijvend.

Bespaar tot wel 20%!

Vergelijk asbestbedrijven in je regio