Asbest: Vraag en Antwoord

Asbest is een natuurlijk voorkomend vezelachtig mineraal.

Een vorm van asbest, witte asbest, wordt veel gebruikt in de bouw in de ontwikkelingslanden. Echter is asbest verboden om medische redenen in veel geïndustrialiseerde landen. Andere vormen van asbest - blauw en bruin - zijn wereldwijd verboden.

Hieronder hebben we enkele veelgestelde vragen met antwoorden voor je opgesomd.

Vraag: Waar wordt het voor gebruikt?

Antwoord: Asbest is hitte en vuur bestendig, sterk en goedkoop, en heeft vele toepassingen. Het kan worden gemengd met cement voor daken en vloeren. Het wordt ook gebruikt om buizen en plafonds te isoleren maar ook gebruikt in remschoenen en pads.

Vraag: Is het gevaarlijk?

Antwoord: Microscopische fragmenten van alle soorten asbestvezels zijn gevaarlijk bij inademing en kunnen aanleiding geven tot asbestgerelateerde ziekten:
  • longkanker, dat komt vaker voor bij mensen die zijn blootgesteld aan asbest
  • mesothelioom, kanker in de borst, dat is uiterst zeldzaam bij mensen die niet zijn blootgesteld aan asbest
  • asbestose, een longziekte die kortademigheid veroorzaakt en kan leiden tot ademhalingsproblemen
Wit asbest, bekend als chrysotiel, de enige vorm van asbest dat tegenwoordig nog gewonnen wordt. De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat het ook wordt geassocieerd met mesothelioom, longkanker en andere vormen van kanker, maar de initiatiefnemers zeggen dat het veilig is indien goed gebruikt.

Vraag: Waar wordt het gebruikt?

Antwoord: Witte asbest is verboden in de Europese Unie, Australië en meer dan 20 andere landen. Het wordt nog steeds gebruikt, in beperkte hoeveelheden in de VS en Canada. De grootste consument zijn veruit China, India en Rusland. De belangrijkste exporteurs zijn Rusland, Kazachstan, Brazilië en Canada.

Vraag: Kan het veilig worden gebruikt?

Antwoord: Sommige deskundigen zeggen dat wit asbest minder potentieel voor kwaad heeft dan bruin of blauw asbest. Of een veilig niveau van blootstelling bestaat wordt betwist. Amerikaanse werkplek normen staan maximaal 0,1 asbestvezels per kubieke centimeter lucht toe - maar de Amerikaanse National Institute for Occupational Safety and Health schat dat de blootstelling aan dit maximum niveau over een levensduur, vijf sterfgevallen longkanker en twee asbestose sterfgevallen per 1000 werknemers zal leiden.

Vraag: Hoe kunnen werknemers beschermd worden?

Antwoord: Werknemers kunnen beschermende kleding dragen, zoals ademhalingsapparaat maskers. Maatregelen kunnen worden genomen om lagere niveaus van stof op de werkplek door het gebruik van afzuigventilatoren, regelmatig stofzuigen of oppervlakken nat te houden.

Vraag: Zijn gezinnen van werknemers ook in gevaar?

Antwoord: Degenen die het meeste risico lopen zijn werknemers blootgesteld aan hoge niveaus van asbest stof over lange periodes. Echter, er zijn gevallen bekend waar vrouwen zijn overleden aan asbestgerelateerde ziekten na het hanteren van vuile werkkleding van hun echtgenoot. Kinderen van werknemers zijn gestorven aan dergelijke secundaire asbest blootstelling.

Vraag: Asbestgerelateerde ziekten ontwikkelen na hoeveel jaar?

Antwoord: Asbestose kan ontwikkelen binnen een decennium van de eerste blootstelling aan asbest, hoewel het vaak langer duurt. Mesothelioom ontwikkelt iemand pas na 30, 40 of zelfs 50 jaar. Artsen zeggen dat patiënten met mesothelioom slechts een kleine kans op overleven hebben.

Zie ook deze vragen gerelateerd aan asbest

Bespaar tot wel 20%!

Vergelijk asbestbedrijven in je regio