Wetgeving omtrent asbest sanering

Asbest kun je eigenlijk zien als hele kleine vezeltjes. De vorm van deze vezeltjes kan verschillen, maar het is algemeen bekend dat deze na een periode van langdurige blootstelling levensgevaarlijk kunnen zijn voor mensen. Asbest kan na langdurig inademen leiden tot dodelijke ziektes, zoals verschillende vormen van kanker. Ook hebben mensen die lange tijd te maken hebben gehad met asbest kans op stoflongen, ook wel asbestose genoemd.

Omdat asbest dus zo schadelijk is voor mensen wil de overheid dit probleem aanpakken. Tot nu toe stierven er jaarlijks ongeveer duizend mensen aan ziektes die veroorzaakt zijn door het inademen van asbest. Daarom heeft de overheid het volgende bedacht. In het jaar 2040 mogen er geen mensen meer zijn die aan de gevolgen van asbest overlijden. Om dit te bewerkstelligen heeft de overheid regels opgesteld met het doel dat asbest in de toekomst geen gezondheidsproblemen meer oplevert. In 2024 zijn asbestdaken officieel verboden in Nederland. Om particulieren te helpen bij het verwijderen van asbest biedt de overheid deze mensen verschillende soorten asbest subsidies aan.

Asbest wetgeving België

Ook in België is men hard bezig met het bestrijden van asbest. Werkgevers moeten onderzoek laten doen naar alles wat ook maar asbest kan bevatten in hun bedrijf, of pand. Aan de hand van dit onderzoek wordt een plan bedacht om met de asbest af te rekenen. Ook moeten werknemers waarvan bekend is dat ze regelmatig met asbest werken minstens één keer per jaar een bezoekje aan het ziekenhuis brengen om zich medisch te laten onderzoeken.

Asbest wetgeving Europese Unie

Ook de Europese Unie houdt zich bezig met het asbestprobleem. De EU is hier al een tijdje mee bezig. Zo mogen bedrijven sinds 1993 bijvoorbeeld geen asbest meer gebruiken. Niet in de bouw van gebouwen, maar ook niet in de vorm van het kopen of verkopen van producten die asbest met zich meedragen. In de EU is in 2005 een wet aangenomen die een asbestverbod met zich meedraagt. Er mag dus vanaf 2005 niet meer gebouwd, gewerkt, en gehandeld worden met producten die asbest met zich meedragen. Ook deze wet is opgesteld om het aantal slachtoffers ten gevolge van asbest te verminderen.

Al met al kan er gesteld worden dat men in Europa goed op weg is om het asbest probleem te laten verdwijnen. Als iedereen de nieuwe regels nastreven ziet het er naar uit dat er in plaats van duizenden mensen geen mensen sterven aan asbest in het jaar 2040.


Wat kost asbestsanering met/zonder subsidie?

Wat zijn de kosten voor asbestsanering? Vergelijk de tarieven van verschillende asbestspecialisten in jouw regio en kies voor een geschikt bedrijf om te besparen op de kosten. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.

Een overzicht van alle asbest wetgeving pagina's

Asbestbesluit

Landen

Asbest recht

Bespaar tot wel 20%!

Vergelijk asbestbedrijven in je regio