Asbest is tegenwoordig nog steeds in veel gebouwen in Nederland aanwezig. Ook in gebouwen waar je het eigenlijk niet verwacht. Een voorbeeld van zo’n gebouw is een museum. Er zijn in Nederland veel musea waar asbest in aanwezig is. In dit geval moet er voorzichtig met het gebouw worden omgegaan. Meestal zal het namelijk om hechtgebonden asbest gaan. Dit is asbest dat vastzit in een ander materiaal. Als dit materiaal in goede staat is, is er geen reden voor paniek. Het materiaal kan echter beschadigen. Hierbij kunnen asbestvezels vrijkomen. Om ervoor te zorgen dat medewerkers en bezoekers van het museum hierdoor geen risico lopen, moeten eigenaren van asbesthoudende musea een asbestbeheersplan samenstellen.

In dit plan staat onder andere waar het asbest zich bevindt en in welke concentratie. Ook staan er maatregelen in die genomen moeten worden om de veiligheid van werknemers en bezoekers te waarborgen. Voorbeeld van zo’n maatregel kan zijn dat er niet geboord mag worden in bepaalde stukken muur.

De aansprakelijkheid van de gevolgen van asbest ligt in de meeste gevallen bij de eigenaren van de musea. Omdat elke vorm van asbest voor gevaar kan zorgen, moeten de eigenaren ook voor een noodplan zorgen. Dit is een plan waarin staat wat er moet gebeuren als er toch onverwachts schade wordt aangericht aan het asbesthoudend materiaal. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door brand, of verzakking.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken