In maar liefst 80% van alle gebouwen die tussen 1960 en 1990 in Nederland gebouwd zijn, zit asbest. Het asbest is vaak verwerkt in bouwmateriaal, zoals cement, golfplaten, en isolatieplaten. Het gaat echt om álle gebouwen. Gewone rijtjeshuizen die in deze periode gebouwd zijn kunnen dus ook gewoon asbest bevatten. Sterker nog, die kans is aanzienlijk.

In rijtjeshuizen kan asbest op verschillende plekken aanwezig zijn. Om te beginnen kan het onder de vloerbedekking zitten. In dit geval gaat het meestal om spuitasbest, dat gebruikt werd om de isolatie te bevorderen. Spuitasbest is heel gevaarlijk, omdat dit een losgebonden toepassing van asbest betreft. De vezels kunnen makkelijk vrijkomen en ingeademd worden. Spuitasbest wordt echter sinds 1983 niet meer gebruikt. De kans is daarom klein dat er tegenwoordig nog veel huizen zijn waarin spuitasbest is gebruikt.

Wel komt het nog steeds veel voor dat er asbest aanwezig is achter muren, of in dakbedekking van rijtjeshuizen. Het asbest is verwerkt in platen, die een isolerende en brandwerende functie hebben. Het asbest is in de platen verwerkt, waardoor de vezels als het ware klem zitten in het materiaal. Dit is dan ook de reden dat de vezels niet vrij kunnen komen zolang het materiaal in goede staat verkeert. Deze vorm van asbest hoeft niet schadelijk te zijn.

Dit kan het echter wel worden als het materiaal op een onverwachte manier toch wordt beschadigd. Dit kan onder andere komen door verzakking, of brand. Daarom moet er in de koopakte van rijtjeshuizen staan waar het asbest zich bevindt, en wat er moet worden gedaan om ervoor te zorgen dat bewoners van de huizen geen risico lopen op blootstelling.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken