Maar liefst 80% van alle gebouwen die tussen 1960 en 1990 in Nederland gebouwd zijn, is asbest verwerkt. In deze periode had men geen weet van de schadelijke gevolgen die blootstelling aan asbest kunnen hebben. Wel was men op de hoogte van het feit dat de stof een paar nuttige eigenschappen heeft. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat onder andere bouwmateriaal beter gemaakt wordt. Zo kan asbest bijvoorbeeld extreem goed tegen hoge temperaturen, wat ervoor zorgt dat materiaal waar het op is toegepast minder vatbaar wordt voor brand. Daarnaast is asbest heel sterk. Het slijt niet, of nauwelijks.

Asbest in scholen

Dit zijn redenen waarom asbest ook in scholen verwerkt is, die tussen 1960 en 1990 zijn gebouwd. Het toegepaste asbest hoeft niet per se gevaarlijk te zijn. Het gaat namelijk vaak om asbest dat op een hechtgebonden manier is toegepast. Dit wil zeggen dat de asbestvezels vastzitten in een ander materiaal, bijvoorbeeld in platen die ervoor moeten zorgen dat de school beter wordt geïsoleerd. Ook kan er asbest in het cement, of in de dakbedekking verwerkt zijn. Echter, ook hechtgebonden asbest kan ernstige gevolgen hebben. Als het materiaal waarin het asbest verwerkt zit beschadigd raakt, kunnen er vezels vrijkomen. Asbesthoudend materiaal kan op verschillende manieren worden aangetast, bijvoorbeeld door een brand.

Daarom moeten eigenaren van asbesthoudende scholen een asbestbeheersplan maken. Dit is een plan wat ervoor gaat zorgen dat er geen kinderen en medewerkers van de school zullen worden blootgesteld aan asbest. Het asbestbeheersplan moet ook een noodplan bevatten. Dit is een plan voor als er onverwacht schade wordt aangericht aan asbesthoudend materiaal. Het noodplan zorgt ervoor dat iedereen alsnog veilig is, ook als er een calamiteit heeft plaatsgevonden.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken