Tussen 1960 en 1990 is in meer dan 80% van de bouwwerken die toen gemaakt zijn asbest verwerkt. In deze periode wist men nog niet dat asbest zo gevaarlijk is. Wel wist men dat de stof bepaalde eigenschappen heeft die producten en gebouwen beter maken. Asbest kan bijvoorbeeld heel goed tegen zuren en hoge temperaturen. Asbest werd daarom bijvoorbeeld gebruikt om bouwmateriaal brandbestendiger te maken. Ook zorgt asbest voor een betere isolatie. De stof was daarnaast relatief goedkoop en kon makkelijk worden verwerkt. Door al deze redenen zijn er tegenwoordig nog steeds gebouwen waarin asbest aanwezig is. Asbest kan bijvoorbeeld zitten in een synagoge.

Om te bepalen of dit echt het geval is, is het handig om te controleren uit welk jaar het bouwmateriaal komt. Na 1993 mag asbest namelijk op geen enkele manier verwerkt worden in Nederland. Komt het materiaal in kwestie uit een jaar na 1993? Dan is het niet mogelijk dat er asbest in aanwezig is. Toch zijn er genoeg synagogen in Nederland die tussen 1960 en 1990 gebouwd zijn. Deze synagogen hebben een grote kans dat er asbest in aanwezig is.

Als dit daadwerkelijk zo is, moet er een asbestbeheersplan worden opgesteld. Dit is een plan waarin maatregelen staan, die ervoor zorgen dat het aanwezige asbest geen gevaar vormt voor de mensen die de synagoge bezoeken. Ook moet het asbestbeheersplan een noodplan bevatten. Het kan namelijk gebeuren dat er bijvoorbeeld brand uitbreekt. In dit geval kan asbesthoudend materiaal worden aangetast, wat ernstige gevolgen voor de aanwezigen op dat moment kan hebben. In het noodplan staat wat er moet gebeuren om de veiligheid van alle betrokkenen te waarborgen, in het geval er een calamiteit plaatsvindt.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken