Asbest kan in alle soorten gebouwen aanwezig zijn. De stof is namelijk vroeger op grote schaal toegepast op verschillende bouwmaterialen. Om deze reden kan er ook asbest aanwezig zijn in ziekenhuizen. Dit klinkt natuurlijk heel gek, want asbest is een zeer gevaarlijke stof. Echter, dit hoeft niet altijd het geval te zijn.

Asbest is namelijk vaak verwerkt in platen die achter muren en plafonds zitten. Deze platen moesten ervoor zorgen dat het ziekenhuis beter geïsoleerd zou worden. Het asbest dat in deze platen verwerkt zit, is hechtgebonden. Dit houdt in dat de asbestvezels als het ware ingesloten zitten in een ander materiaal. Om deze reden kunnen de vezels niet in de aanwezige lucht in het ziekenhuis terechtkomen. Ze zullen dan ook geen gevaar vormen voor patiënten en werknemers van het ziekenhuis, zolang het asbesthoudend materiaal maar in goede staat verkeert.

Ziekenhuizen die tussen 1960 en 1990 gebouwd zijn en nog steeds gebruikt worden, moeten geïnspecteerd zijn op de aanwezigheid van asbest. Als het asbest geen gevaar vormt, kan het blijven zitten. Wel moet er in dit geval een asbestbeheersplan gemaakt worden, waarin staat wat men moet doen om het gebouw veilig te kunnen gebruiken. Het plan moet ook een noodplan bevatten. Hierin staan maatregelen die er in het geval van een calamiteit voor moeten zorgen dat de aanwezigen in het ziekenhuis geen gevaar lopen.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken