De Stichting Certificatie Asbest is de certificerende instellingen voor het uitgeven van certificaten omtrent asbest. De stichting bepaalt zelf aan welke eisen moet worden voldaan om een certificaat te mogen ontvangen en houdt daarbij de kwaliteit hoog in het vaandel. Een winstoogmerk is er niet direct aangezien het om een stichting gaat en alle eventuele winst direct in maatschappelijke of ideële doelstellingen moet worden gestoken.

Welke certificaten zijn er?

Commerciële bedrijven die zich bezig willen houden met het verwijderen van asbest of met asbestinventarisaties, zijn verplicht om hun bedrijf te laten certificeren. Op die manier is de overheid ervan verzekerd dat er voldoende kennis in huis is om de klussen veilig en op een verantwoorde wijze uit te voeren. Hiertoe zijn er twee certificaten beschikbaar die de triviale namen Certificering Asbest Verwijderen en Certificering Asbest Inventariseren met zich mee dragen.

Hoe weet ik of een onderneming de juiste certificaten bezit?

Op Ascert.nl kun je controleren of een onderneming de certificaten bezit die het zegt te bezitten. Doe dit altijd als je met een onderneming in zee gaat. Zo voorkom je dat je achteraf voor verrassingen komt te staan als blijkt dat het verwijderen van het asbest op een ondeskundige en soms zelfs gevaarlijke wijze is uitgevoerd. Let ook op dat de personen die het asbest daadwerkelijk inventariseren beschikken over het DIA: het certificaat voor Deskundig Inventariseerder Asbest. Iemand die het asbest komt verwijderen zal een gecertificeerde verwijderaar (DAV; Deskundig Asbest Verwijderaar) moeten zijn en onder direct toezicht moeten staan van een DTA (Deskundig Toezichthouder Asbest).

Kortom: er zijn diverse verschillende soorten certificaten voor asbest gerelateerde ondernemingen. Zorg ervoor dat enkel die bedrijven bij jouw over de vloer komen die beschikken over de juiste certificaten! Hiermee kun je veel ellende achteraf besparen.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook de volgende artikelen over certificering: