Contra-expertise

Sinds 1993 mag asbest in Nederland in geen enkele vorm meer op de markt worden gebracht. Sinds dit jaar hangen er ook strenge regels aan het verwijderen van asbest, of het schoonmaken van asbesthoudende producten.

Deze klus mag in de meeste gevallen alleen worden uitgevoerd door bedrijven die hier een certificaat voor hebben. Ook moeten deze bedrijven over goed opgeleide medewerkers en de nodige hulpmiddelen beschikken. De voorschriften hiervoor zijn in de wet opgenomen. Tegenwoordig zijn deze regels alleen maar scherper geworden.

Het proces

Dit komt omdat het in het verleden nog wel eens voorkwam dat een asbestinventarisatie, of een proces van asbest verwijderen niet goed uitgevoerd werd. Het gevolg hiervan was dat er nog steeds asbest op plekken aanwezig bleef, waar inmiddels veel mensen slachtoffer van zijn geworden. Het zijn vooral oude asbestinventarisaties die niet kloppen, of niet volledig zijn. Als men erachter komt dat dit het geval is, of een vermoeden heeft, kan je een contra-expertise laten uitvoeren. Dit houdt in dat je een onafhankelijk tweede bedrijf laat controleren of de inventarisatie van het eerste bedrijf correct is uitgevoerd. Hierbij worden alle beschikbare rapporten over het asbest opnieuw bestudeerd. Daarna gaat het bedrijf kijken of het verwijderingsproces op een correcte manier doorlopen is door het vorige bedrijf. Het bedrijf dat de contra-expertise uitvoert gaat op zoek naar fouten die het voorgaande bedrijf wellicht gemaakt kan hebben.

Asbestsanering? Eerst offertes opvragen

Vergelijk de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio en kies voor een geschikt bedrijf om niet te veel te betalen voor jouw opdracht. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

Bekijk ook de volgende artikelen over certificering:

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van asbestbedrijven