DTA staat voor Deskundig Toezichthouder Asbestverwijdering. Deze cursus is bedoelt voor mensen die in hun werk te maken hebben met het verwijderen van asbest. Daarnaast is de cursus ook geschikt voor mensen die toezicht houden op processen die met asbestverwijdering, en –inventarisatie te maken hebben. De cursus duurt vier dagen. Na het volgen van de vier cursusdagen moeten kandidaten een examen afleggen. Belangrijke onderwerpen die tijdens de cursusdagen voorbijkomen zijn arbeidshygiëne, vergunningen, en wetgevingen vanuit verschillende ministeries.

Dit examen heeft twee onderdelen. Net als bij het rijexamen is er sprake van een theorie- en een praktijkonderdeel dat afgelegd moet worden. Het kan voorkomen dat een kandidaat één van de twee onderdelen haalt. In dat geval hoeft hij of zij alleen het onderdeel over te doen wat niet gehaald is, om alsnog het certificaat in ontvangst te mogen nemen. Dit certificaat wordt binnen drie dagen thuis opgestuurd namens Ascert (Stichting Certificatie Asbest). Het certificaat blijft vanaf de dag van ontvangst drie jaar geldig. Daarna moeten mensen opnieuw deelnemen aan de DTA cursus. Dit komt omdat er de laatste tijd veel zaken veranderd zijn in de wet- en regelgeving in asbest-gerelateerd zaken.

De DTA cursus is een redelijk dure cursus. Deelname aan de vier cursusdagen kost gemiddeld zo’n 800 euro. Daarnaast moet er ook betaald worden voor de examens die afgelegd moeten worden. Het afleggen van zowel het theorie- als het praktijkexamen kost gemiddeld ongeveer 750 euro.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook de volgende artikelen over certificering: