Asbest kan in alle vormen, soorten en maten voorkomen. De meest voorkomende soort asbest is wit asbest, dat eenvoudig te delven was en veel positieve eigenschappen bezit.

Waar werd asbest allemaal voor gebruikt?

Asbest werd eigenlijk voor alle toepassingen gebruikt die je maar kunt bedenken. Voornamelijk gaat het om zaken die extra stevigheid vereisen of waar thermische isolatie erg belangrijk is.

Zo is een veel gebruikte toepassing van asbest die in asbest cement. Hierbij werd het asbest gebruikt om een andere stof, dus cement, extra stevig te maken. Deze toepassing werd vooral gebruikt om de bekende asbesthoudende golfplaten te gebruiken. Ook werd asbestcement vaak gebruikt in de vorm van schoorsteenbuizen en rioolbuizen. Doordat het asbestcement zo sterk was, is dat een zeer vaak gebruikte toepassing. Bovendien was het asbestcement goed bestand tegen tal van weersomstandigheden.

Verder werd asbest dus ook gebruikt voor de goede isolerende eigenschappen. In zowel muur- als vloerisolatie werd asbest veel gebruikt om in de zomer de warmte buiten te houden en in de winter de warmte juist binnen te houden. Vaak werd dit gebruikt in de vorm van spuitasbest, waarbij asbest dus opgespoten werd. Het gevaar hiervan is dat het een losgebonden variant van asbest betreft, wat het tegenovergestelde is van hechtgebonden asbest.

Deze losgebonden variant heet zo omdat de asbestvezels niet stevig aan het materiaal vast zitten. Het gevaar bestaat dan dat bij de minste of geringste aanraking of beweging de vezels los komen en in de lucht gaan zweven, alwaar ze eenvoudig door mensen in diezelfde ruimte ingeademd kunnen worden. Aangezien de vezels juist het gevaarlijkste zijn, dient dit koste wat kost voorkomen te worden.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken