Asbest wordt meestal omschreven als een groep natuurlijke mineralen. Deze mineralen bestaan uit hele kleine vezels, die de vorm van een naald hebben. De vezels splijten in de lengte, waardoor ze zo dun worden, dat de niet meer met het blote oog zichtbaar zijn. Het inademen van deze vezels kan zeer ernstige ziektes veroorzaken. Zeker als asbest voor lange tijd door iemand ingeademd wordt. Voorbeelden van deze ziektes zijn longkanker, long- en buikvlieskanker, en stoflongen (asbestose). Asbest kan worden onderverdeeld in twee verschillende groepen.

De serpentijngroep bevat één bepaalde kleur asbest, namelijk de witte asbest. Deze soort komt veruit het meeste voor in Nederland. Van alle asbest die er in Nederland is, is zo’n 85 procent witte asbest. Deze groep kun je herkennen aan de vezel. Deze is een beetje gekruld en doet denken aan een stuk touw. Witte asbest is de minst schadelijke soort, maar is wel degelijk schadelijk!

Vraag gratis asbest offertes op om de exacte kosten voor sanering te achterhalen.

De andere soorten asbest worden ondergebracht in de amfiboolgroep. Soorten asbest die thuishoren in deze groep zijn: groen asbest (actinoliet), geel asbest (anthofyliet), grijs asbest (tremoliet), blauw asbest (crocidoliet), en bruin asbest (amosiet). In Nederland komen eigenlijk alleen bruine en blauwe asbest voor, naast witte asbest. Van alle asbest in Nederland is zo’n 10% bruine asbest, en 5% blauwe asbest. Deze soorten zijn extreem gevaarlijk voor mensen. Dit komt door de vezel die kenmerkend is voor de amfiboolgroep. De vezel is naaldvormig. Een cluster van meerdere vezels kun je zien als een soort staaldraad. Als de vezels splijten, doen ze dit in de lengte, waardoor ze nóg dunner worden. En dus ook gevaarlijker. De meest gevaarlijke soort is de blauwe asbest. Dit komt omdat deze soort asbest weerhaakjes aan zijn vezels heeft zitten. Deze weerhaakjes brengen grote schade toe aan menselijke longen.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken