Wit asbest is ongevaarlijk, blauw asbest is des te gevaarlijker – zo wordt vaak beweerd. Blauw asbest wordt vaak gebruikt voor isolerende doeleinden om bijvoorbeeld muren en plafonds goed te kunnen isoleren. Vaak gaat het hierbij om niet-hechtgebonden (ook wel losgebonden genoemd) asbest. Doordat de vezels niet-hechtgebonden zijn, kunnen de vezels eenvoudig en snel loslaten en daardoor in de lucht komen. Vervolgens kunnen ze eenvoudig worden ingeademd en veel schade berokkenen. Wit asbest daarentegen is wel hechtgebonden, waardoor de vezels veel beter vast zitten. Daardoor zou wit asbest minder schadelijk zijn. Bovendien bestaat blauw asbest uit harde, rechte vezels en wit asbest kort gezegd uit gekromde, zachtere vezels. Maar wat is hier eigenlijk van waar?

Vraag gratis asbest offertes op om de exacte kosten voor verwijdering van asbest te achterhalen.

Blauw asbest is het meest gevaarlijke

Blauw asbest is door de rechte, harde vezels de gevaarlijkste vorm van asbest die er bestaat. De vezels kunnen niet door het immuunsysteem worden afgebroken waarna ze als het ware door het lichaam gaan zwerven en allerlei schade kunnen aanrichten.

Wit asbest is iets minder gevaarlijk doordat de vezels vaker kunnen worden afgebroken en minder schade in een lichaam kunnen berokkenen. Toch is elke vorm van asbest erg gevaarlijk en moet je er dus voor zorgen dat je geen enkele variant van asbest in je lichaam krijgt. Voorkomen is immers beter dan genezen – iets wat overigens bij asbest helaas niet mogelijk is.

Hechtgebonden of losgebonden?

Als het gaat om hechtgebonden en losgebonden asbest dan klopt het wel dat hechtgebonden minder gevaarlijk is dan niet-hechtgebonden asbest. Dit omdat losgebonden asbest eerder vezels verliest dan hechtgebonden asbest. Maar ook hierbij geldt: werkelijk elke vorm van asbest is levensgevaarlijk, zorg dus dat je niet wordt blootgesteld aan de zeer gevaarlijke vezels van asbest.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken