Het Landelijke Asbestvolgsysteem (www.lavsinfo.nl), een applicatie van de overheid, ondersteunt een gestandaardiseerd asbestverwijderingsproces. Het Landelijk Asbestvolgsysteem is een web-applicatie waarmee opdrachtgevers regie kunnen voeren op het volledige proces van asbestverwijdering. Van inventarisatie tot en met de stort.

Asbest verwijderen kan op verschillende manieren. De ene manier is meer gecontroleerd dan de andere. De containment methode is de meest gecontroleerde methode om asbest te saneren. Het enige nadeel aan deze methode is dat hij alleen in ruimtes kan worden gebruikt. Heeft u bijvoorbeeld een oud dak of muurtje dat u asbestvrij wilt maken? Dan is de containment methode helaas geen optie.

De containment methode kan dus alleen gebruikt worden als het gaat om het verwijderen van asbest in een pand, of gebouw. Dit heeft met de werking van de methode te maken. Wat men doet bij de containment methode is namelijk zeer efficiënt. Eerst bepaalt men waar de bron van asbest zich bevindt. Als dit gedaan is bouwt men een soort ruimte om de bron heen. Voor het bouwen van deze ruimte wordt altijd folie gebruikt. De ruimte is het containment.

Vervolgens houdt men de containment in onderdruk. Dit kan alleen met speciale apparatuur. Dit is dan ook de reden dat deze methode alleen door specialisten kan worden uitgevoerd. Door de uitgevoerde onderdruk komen de asbestvezels langzaam maar zeker vrij. Deze vezels worden direct opgevangen door de speciale apparatuur.

Als de schoonmaakwerkzaamheden voltooid zijn, wordt het containment altijd uitgemeten door een ander lab. Dit lab opereert onafhankelijk. Hierna kan het containment op een verantwoorde manier worden vrijgegeven door de DTA (Deskundig Toezichthouder Asbestsloop). Als dit gebeurd is, is de containment methode voltooid en is de ruimte in kwestie officieel asbestvrij.

Naast de containment methode zijn er ook de glove bag methode en de open lucht methode. Bij de open lucht methode gaat het erom dat er zo min mogelijk vezels vrijkomen. Deze techniek wordt echter tegenwoordig als inefficiënt gezien. De glove bag methode is aan de andere kant wél efficiënt.

De glove bag methode kan uitsluitend worden uitgevoerd door mensen die hier ervaring mee hebben, of erin gespecialiseerd zijn. De methode gaat als volgt in werking: als eerst wordt de bron van het asbest afgesloten met een couveusezak. Dit is een speciale zak waarin asbest zonder gevaar vrij kan komen. Een specialist zorgt ervoor dat hij de asbestbron volledig schoonmaakt. Hij heeft tijdens dit karwei een speciaal pak aan. Dit pak beschermt hem tegen de asbestvezels die vrijkomen. Zo’n pak wordt ook wel een ‘maanpak’ genoemd.

Na het schoonmaken van de asbestbron worden alle vrijgekomen vezels in de zak opgenomen. De vezels kunnen hieruit niet ontsnappen. Ook wordt het afval dat ontstaat opgevangen in de zak. Hierna wordt de bron nog een keer extra schoongemaakt met een speciale asbeststofzuiger.

Het laatste deel van de glove bag methode bestaat uit de controle van de omgeving. Er wordt met behulp van een achtergrondmeting gecontroleerd of er nog asbestvezels in de lucht zitten.

Het Landelijk Asbestvolgsysteem heeft als doel:

  • verbeteren van inzicht in de aanwezigheid van asbest
  • het transparanter maken van het asbestverwijderingsproces
  • verbeteren van de naleving van asbestregelgeving
  • verbeteren van het toezicht op de asbestverwijdering
  • vereenvoudigen van alle administratieve handelingen bij de asbestverwijdering
  • vergemakkelijken van het doorlopen van wettelijke procedures

Verschillende doelgroepen zoals woningcorporaties en particulieren kunnen met e-Herkenning gebruik maken van het volgsysteem.

Waarom het volgsysteem?

Het Landelijk Asbestvolgsysteem zorgt ervoor dat ketenpartners de juiste informatie hebben en volgt de wet- en regelgeving. Zo bevat het systeem een lijst van gecertificeerde asbestinventarisatie- en verwijderingsbedrijven die u kunt inhuren. Ook verstuurt het Landelijk Asbestvolgsysteem automatisch de Omgevingsloket online- en de startmeldingen aan de gemeente. Via het systeem is het asbestdossier voor alle ketenpartijen beschikbaar gedurende de gehele sanering. Daarnaast bewaart het Landelijk Asbestvolgsysteem de dossiers voor eventueel toekomstig gebruik.

Dit proces bestaat uit 5 onderdelen:

  • Inventarisatie
  • Melding
  • Verwijdering
  • Opslag en transport
  • Storten

Het hele proces is in de applicatie te volgen. Diverse groepen kunnen er gebruik van maken.

Zie het gehele verwijderingsproces voor asbest in het volgende diagram:
Bron: Landelijk Asbestvolgsysteem

Wie kan het Landelijk Asbestvolgsysteem gebruiken?

Het systeem kan gebruikt worden door:

  • opdrachtgevers, zoals woningcorporaties, particulieren, overheid en gemandateerden (waaronder aannemers, sloopbedrijven)
  • asbestinventarisatiebedrijven
  • asbestverwijderaars
  • laboratoria en
  • toezichthoudende partijen

Het gehele proces van opdracht geven tot storten kan worden doorlopen en het systeem kan worden gebruikt ten behoeve van (keten)toezicht.

Is het systeem verplicht voor asbestbedrijven?

In de SC-530 is opgenomen dat voor asbestverwijderaars het gebruik van Landelijk Asbestvolgsysteem verplicht zal zijn zodra dit beschikbaar is.

Voor particulieren?

Iedereen die onroerend goed bezit kan geconfronteerd worden met asbest of een vermoeden van asbest. Voor het inventariseren en mogelijk verwijderen van asbest treedt de bezitter van het onroerend goed (ook wel ‘ontdoener’ genoemd) op als opdrachtgever. Dus ook particulieren kunnen als opdrachtgever optreden bij het laten verwijderen van asbest in hun onroerend goed.

Bronnen:
> https://www.lavsinfo.nl/