Het is in beginsel niet toegestaan om asbesthoudende materialen zelf weg te halen of te verwijderen. De reden hiervoor is heel duidelijk. Asbest kan levensgevaarlijk zijn door de microscopisch kleine vezels die ingeademd kunnen worden en aldaar grote schade kunnen aanrichten. Daarom heeft de overheid – overigens net als in veel andere landen – besloten dat consumenten in principe zelf geen asbest mogen verwijderen. Hierop bestaat één uitzondering: als het gaat om hechtgebonden asbest op een kleiner oppervlak dan 30 vierkante meter (m2), mogen particulieren het wel verwijderen mits er geen gevaar aanwezig is dat asbestvezels zich zouden kunnen verspreiden. Met andere woorden: het asbest moet in goede staat zijn en moet gemakkelijk te verwijderen zijn, zonder dat er gebroken moet worden. Als dit niet lukt dan is men verplicht een asbestspecialist in te schakelen die het asbest op deskundige en vakkundige wijze zal verwijderen.

Waar vind ik een asbest saneringsbedrijf?

Tegenwoordig verschijnen er steeds meer asbest saneringsbedrijven op de markt van het asbest. De kans is dus groot dat er ook bij u in de buurt een dergelijk bedrijf te vinden is. Op de website van de Stichting Certificatie Asbest is in te zien of een bepaald bedrijf een certificaat heeft voor het verwijderen van asbest. Je dient alleen in zee te gaan met een onderneming als ze over de juiste certificaten beschikken. Laat je dan ook niet verleiden om een goedkoop of soms zelfs illegaal bedrijf de opdracht te geven zodat je wat geld bespaart. Je loopt namelijk de kans dat je het met jouw gezondheid moet bekopen en dat is het zeker niet waard.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken