Mogen golfplaten of gevelplaten schoongespoten worden?

Het schoonspuiten van golfplaten of gevelplaten moet nu eenmaal soms gebeuren. Ook deze materialen kunnen immers vies worden. Maar mag je deze wel zomaar schoonmaken of verven als je weet dat er asbest in verwerkt is?

Materialen zonder asbest

Als in de golfplaten of gevelplaten geen asbest is verwerkt, kun je ze natuurlijk zonder twijfel gewoon verven of schoonmaken, tenzij andere wet- en regelgeving daar bezwaar tegen oplevert. Stap 1 is dus om uit te vinden of er asbest in het dak verwerkt is. Zo nee, dan kun je doorgaans ongehinderd jouw gang gaan. Als er echter wel asbest in verwerkt is dan wordt het een ander verhaal.

Vraag gratis asbest offertes op om de exacte kosten voor verwijdering van asbest te achterhalen.

Materialen met asbest

Asbesthoudende materialen mogen niet zomaar bewerkt worden. Dit is een verbod dat is ingesteld om de verspreiding van asbestvezels zoveel als mogelijk te beperken. De exacte regels zijn terug te vinden in het Asbestbesluit Arbeidsomstandighedenwet, al gelden die enkel voor werkgevers en werknemers en niet voor particulieren. Toch geven ze een goed handvat voor een veilige werkwijze.
Het schoonmaken en verven van asbesthoudende materialen moet heel zorgvuldig geschieden. Het is niet toegestaan om de platen te schuren of een staalborstel te gebruiken omdat hierbij vezels los kunnen raken. Ook het gebruik van hogedrukspuiten is niet toegestaan omdat ook hierdoor asbestvezels los kunnen raken.

Verven is wel toegestaan, maar het is dus een hele klus om asbest platen verfklaar te maken. Je zult hiervoor schoonmaakmiddelen moeten gebruiken die het materiaal zelf niet aantasten zodat er hoe dan ook geen vezels vrij kunnen komen.

Asbestsanering? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken. Dat kan met onze offerte service. Gratis en vrijblijvend.

Bespaar tot wel 20%!

Vergelijk asbestbedrijven in je regio