Vloerbedekking met asbest

Vloerbedekking met asbest is lange tijd zeer populair geweest. Voornamelijk van 1963 tot 1980 is vinyl vloerbedekking te koop geweest, waar onder andere asbest in verwerkt was. De toplaag, dus de laag met print en de glans, is van pvc en in de onderlaag is asbest verwerkt. Die onderlaag lijkt ietwat viltachtig en wat op karton. De kleur varieert van vaak lichtgrijs tot lichtbeige en soms lichtgroen.

Wat als ik vloerbedekking met asbest heb?

In principe is vloerbedekking met asbest hechtgebonden. Dit houdt in dat de vezels keurig op hun plek blijven zitten en er weinig tot geen risico is dat de vezels in de lucht zullen verspreiden. Dat is echter lang niet altijd het geval; voornamelijk als de toplaag begint te slijten kunnen er vezels rond gaan dwarrelen. Dit is het moment waarop je het beste de vloerbedekking kunt laten vervangen door vloerbedekking waarin geen asbest verwerkt is.

Mag ik zelf asbest vloerbedekking verwijderen?

In principe mag je vloerbedekking met asbest zelf verwijderen zolang het om niet meer dan 30 vierkante meter gaat. Je kunt het afval inleveren bij de milieustraat van de gemeente. Informeer voor de zekerheid altijd nog even naar de lokaal geldende wet- en regelgeving om zeker te weten dat je de hoeveelheid bij de lokale milieustraat in kunt leveren.

Wat als het om meer dan 30 m2 gaat?

Als er meer dan 30 vierkante meter asbesthoudend vloerbedekking moet verwijderd worden of als je de vloerbedekking niet zonder beschadigingen kunt verwijderen, zul je een asbestbedrijf moeten laten komen om de vloerbedekking te verwijderen. Houd er wel rekening mee dat de kosten hiervoor fors op kunnen lopen. Informeer bij lokale ondernemingen naar een offerte.

Asbestsanering? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken. Dat kan met onze offerte service. Gratis en vrijblijvend.

Bespaar tot wel 20%!

Vergelijk asbestbedrijven in je regio