Wat doe je als er illegaal asbest gestort is?

Als je zeker weet – of zelfs maar vermoedt – dat ergens asbest is gestort, kun je het beste volgende stappen in acht nemen. Op die manier weet je zeker dat de kans op besmetting zo klein mogelijk is en de kans op verdere stappen tegen de dader zo groot mogelijk is.

1. Blijf bij het asbest uit de buurt en ruim het niet zelf op

De kans is groot dat er bij het asbest tal van vezels in de rondte dwarrelen en de kans is daarmee ook heel groot dat je die vezels inademt. Die vezels kunnen erg gevaarlijk zijn, dus probeer dat inademen van die vezels koste wat kost te vermijden.
Ruim dus zeker niet zelf het asbest op en kom er niet eens in de buurt. Bovendien kan het verstoren van het afval ervoor zorgen dat het lastiger wordt om de dader van het gestorte afval op te sporen.

2. Bel de gemeente

De gemeente is verantwoordelijk voor de openbare ruimten in de gemeente en zal het afval op komen halen en op deskundige wijze afvoeren. Als het afval op een gevaarlijke plaats ligt, bijvoorbeeld in een winkelcentrum, kun je eventueel de politie inschakelen. Zij zullen de omgeving veilig stellen en zorgen dat er niemand in de buurt van het asbest kan komen. Zo is de kans op besmetting het kleinst.

3. Wacht tot het afval wordt opgehaald

De gemeente of de politie zal de eigenaar, indien deze bekend is, sommeren om het afval op te komen halen. Als dat niet gebeurt of als de eigenaar niet direct achterhaald kan worden, zal de gemeente het asbest verwijderen. De kosten hiervan kunnen op de eigenaar van het afval worden verhaald.

Vraag gratis asbest offertes op om de exacte kosten voor sanering te achterhalen.

Asbestsanering? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken. Dat kan met onze offerte service. Gratis en vrijblijvend.

Bespaar tot wel 20%!

Vergelijk asbestbedrijven in je regio