Wat moet je als werknemer weten?

Als je als werknemer in aanraking komt met asbest, zijn er een aantal verschillende situaties van toepassing mogelijk. We zullen de situaties kort omschrijven.

Je werkt voor een asbestbedrijf
Als je voor een asbestbedrijf werkt, moet je weten dat je goed opgeleid dient te zijn en bijgeschoold dient te worden op het gebied van asbest verwijdering. Het verwijderen van asbest is een uiterst secuur klusje dat erg zorgvuldig uitgevoerd moet worden. Als dit niet het geval is, kan er voor de gezondheid ernstig gevaar optreden.

Ook heb je recht op goede bescherming tijdens het werken met asbest. De werkgever dient zoveel als mogelijk de kans op besmetting en asbestziekten te beperken. Hij mag dus ook niet je dwingen sneller te werken dan zorgvuldigheidseisen toelaten.

Je werkte vroeger voor een asbestbedrijf

Als je vroeger voor een asbestbedrijf hebt gewerkt, is het mogelijk dat je in aanraking bent gekomen met asbest zonder hier afdoende voor beschermd te zijn. Het gaat dan voornamelijk om de periode van voor 1993, toen het nog niet duidelijk was dat asbest voor flinke gezondheidsschade kan zorgen. Je kunt bij de Sociale Verzekeringsbank een voorschot op een eenmalige uitkering ter hoogte van circa € 20.000,- aanvragen. De SVB probeert deze vervolgens op de ex-werkgever te verhalen. Uiteraard zitten hier tal van voorwaarden aan verbonden en kan de schadevergoeding pas uitgekeerd worden als duidelijk is dat jij lijdt aan een asbestziekte.

Je werkt in een niet aan asbest gerelateerde omgeving

Als je als werknemer ergens werkt waar mogelijk asbest aanwezig is dan dient de werkgever hierover ingelicht te worden en dient uit te worden gezocht hoe hier veilig mee omgegaan kan worden. Mocht de werkgever geen medewerking willen verstrekken dan kun je terecht bij jouw vakbond of bij de Inspectiedienst SZW.

Asbestsanering? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken. Dat kan met onze offerte service. Gratis en vrijblijvend.

Bespaar tot wel 20%!

Vergelijk asbestbedrijven in je regio