Als bewoner van een pand ben je lang niet altijd de eigenaar van datzelfde pand. De eigenaar van een pand is aansprakelijk voor de eventuele aanwezigheid van asbest in datzelfde pand. Als je dus huurder bent van een woning, is de verhuurder aansprakelijk voor het onderhoud van het asbest in dat pand.

Moet de verhuurder asbest verwijderen?
De verhuurder is op dit moment niet verplicht zijn asbest te verwijderen. Zolang asbest in een stabiele toestand verkeert, mag het prima blijven zitten. Toch kan het gebeuren dat je het asbest liever kwijt dan rijk bent. Zo is er altijd het gevaar dat er brand uitbreekt en dat de asbestvezels worden verspreid. Dit kan een aanzienlijk gevaar voor de volksgezondheid opleveren. Toch is dat geen reden om de verhuurder te kunnen dwingen het asbest te verwijderen.

Vraag gratis asbest offertes op om de exacte kosten voor sanering te achterhalen.

In de Asbestplanning 2024 is opgenomen dat in 2024 alle asbesthoudende daken verwijderd moeten zijn en dus moeten worden vervangen door daken die geen asbest bevatten, maar op dit moment is dat dus zeker niet het geval. Mocht je toch van het asbest af willen dan kun je er voor kiezen om zelf de kosten voor de verwijdering te dragen of in overleg met de verhuurder bijvoorbeeld overeenkomen beiden de helft van de kosten te dragen.

Ik ben de eigenaar van een woning, wat nu?

Als eigenaar van een woning ben je zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van asbest. Je kunt die aansprakelijkheid in beginsel niet doorsluizen naar iemand anders, dus ook niet naar een eventuele huurder. Toch hoeft het asbest voorlopig nog niet verwijderd te worden en hoef je daar dus ook nog geen plannen voor te maken. Wel kan het soms de aanbeveling verdienen om op de aankomende wet- en regelgeving te anticiperen door asbest alvast te laten verwijderen.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken