Asbest werd enkele decennia terug voor tal van toepassingen gebruikt. De meest gebruikte toepassing was die voor golfplaten daken, zoals we die nog steeds regelmatig tegen kunnen komen bij vooral wat oudere, grotere schuren, bijvoorbeeld bij boeren woningen. Een andere plek waar veel asbest in werd gebruikt, is in schoorsteenpijpen en in isolatiemateriaal. Asbest beschikt over zeer goede thermische eigenschappen, is erg sterk, duurzaam en kan eenvoudig geproduceerd wordt. Oftewel: je kunt het bijna overal in een woning, in tal van diverse toepassingen terugvinden. Maar waar vind je het zoal?

Waar vind je allemaal asbest in en rondom de woning?

De meest voorkomende toepassing van asbest is die in dakbedekking. Te denken valt hierbij vooral aan asbest golfplaten, maar ook in isolatiemateriaal dat voor daken wordt gebruikt en soms zelfs in asbest dakpannen. Verder is asbest ook in andere vormen van isolatie terug te vinden. Te denken valt aan isolatie van muren, plafonds, vloeren en zelfs in een oudere CV ketel. In de thermische isolatie komt asbest vaak voor in niet-hechtgebonden vorm, wat inhoudt dat het asbest erg instabiel is en bij een geringe aanraking al veel asbestvezels los kan laten. Wees daarom altijd uiterst alert met asbest!

Verder werd asbest ook gebruikt in toepassingen die warmte gerelateerd zijn. We noemden al thermische isolatie, maar je kunt ook denken aan wasdrogers, fornuizen, kachels, schoorsteenpijpen, enzovoorts. Ook zijn er ondervloeren, vooral onder vloeren van vinyl, waar asbest voor gebruikt wordt. Het doel van dergelijke ondervloeren was het egaliseren en direct thermisch isoleren van deze vloeren.

Kortom: in vrijwel elke huiselijke situatie zou je wel asbest kunnen vinden. Twijfel je erover of iets asbest is? Vraag het dan voor de zekerheid na bij een expert. Zelf kun je er eigenlijk niet op een veilige manier achter komen.

Woning en asbest

Vroeger wist men nog niet dat asbestvezels heel schadelijk zijn voor mensen. Asbestvezels kunnen na langdurige blootstelling leiden tot onder andere asbestose en verschillende vormen van kanker. In 1987 kwam men er voor het eerst echt achter dat asbest daadwerkelijk gevaarlijk is. In 1993 is het verwerken van asbest dan ook verboden in Nederland. Tot die tijd werd asbest echter veel gebruikt als versterker van onder andere bouwmateriaal en vele andere producten. Gevolg hiervan is dat er op dit moment nog steeds duizenden woningen in Nederland zijn waarin asbest aanwezig is.

Meestal is asbest te vinden onder vloerbedekking, in isolatieplaten achter muren, of in de dakbedekking. En is het asbest op een hechtgebonden manier gebruikt. Dit betekent dat de asbestvezels vastgeklemd zitten in een ander materiaal, zoals bijvoorbeeld cement. Omdat de vezels niet vrij kunnen bewegen, zullen ze niet in de lucht terechtkomen. Om deze reden hoeft deze vorm van asbest geen direct gevaar te vormen.

Tot het midden van de jaren tachtig werd asbest veel gebruikt als isolatiemiddel voor onder de vloerbedekking. Hier werd asbest vaak in losgebonden vorm toegepast. In deze vorm is er sprake van losse asbestvezels, die bij de meest geringe aantasting al vrij kunnen komen. Losgebonden asbest is dus zeer gevaarlijk, en zal ten alle tijden verwijderd moeten worden door een bedrijf dat hierin is gespecialiseerd. De werknemers die het asbest verwijderen moeten in het bezit zijn van een SC-530 certificaat.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken