Asbest is een verzamelnaam voor een groep in de natuur voorkomende mineralen. Deze mineralen zijn zo klein, dat ze soms niet eens met een microscoop te zien zijn. Er zijn verschillende vormen van asbest. Deze vormen worden ook wel soorten genoemd. Alle bekende soorten asbest zijn onder te verdelen in twee verschillende groepen: de amfibolen en de serpentijnen. Soorten asbest die in de groep van amfibolen thuishoren zijn over het algemeen het gevaarlijkst. De vezels van deze soorten hebben namelijk een naaldachtige vorm. Voorbeelden van soorten die tot de amfibolen behoren zijn blauwe en bruine asbest. Serpentijnen hebben vezels waarin een krulvorm te herkennen is. Voorbeeld van een serpentijn is wit asbest. Deze vorm is in Nederland veruit het meeste gebruikt.
Als we het over vormen van asbest hebben, kan het ook gaan in welke vorm asbest verwerkt is. Ook hiervoor zijn twee verschillende manieren. Asbest kan zowel in hechtgebonden vorm als in losgebonden vorm voorkomen. In hechtgebonden vorm hoeft asbest niet gevaarlijk te zijn. Dit komt omdat de vezels in dit geval klem zitten in een ander materiaal. De kunnen niet vrijkomen zolang het materiaal in goede staat is. Asbest in losgebonden vorm is echter wel zeer gevaarlijk. In dit geval is het asbest vaak in losse vorm op materiaal aangebracht, bijvoorbeeld om gaten mee af te dichten. Vezels bij losgebonden asbest kunnen vrij bewegen en daardoor gemakkelijk in de lucht terechtkomen. Hierdoor kunnen de vezels ingeademd worden, wat een groot risico op kan leveren.
Bekijk ook deze pagina's:
Asbest saneren? Dan is er eerst een inventarisatie nodig. Als het wel verwijderd moet worden, moet dat volgens de strenge wetgeving.
Ga naar de kennisbank of bekijk de meer dan 130+ artikelen.
Update:
Asbestdaken verbod per 2024
(later per 2028) van de baan!
Meer op pagina wetgeving.
Must-reads
> Asbest herkennen
> Asbest verwijderen
> Sloopmelding (belangrijk!)
> Risico's
Algemeen
> Asbest
> Asbest wetgeving
> Soorten
> Certificering
> SC-540 certificering
> SC-530 certificering
> Gezondheid
Subsidieregeling asbest
> Subsidie asbest
> Subsidie asbest 2021
> EIA
> MIA
> VAMIL
Asbest herkenning
> Asbestinventarisatie
> Niet-hechtgebonden
> Hechtgebonden
Kosten in 2021
> Kostenoverzicht
> Tarieven asbestinventarisatie
> Tarieven monsteronderzoek
> Tarieven asbestanalyse
Vergelijk offertes van asbestbedrijven