In Nederland zijn er 300 gespecialiseerde asbestbedrijven die met asbest mogen werken (Bron: Ascert). Bekijk een verkort overzicht van asbestspecialisten in Nederland.

> Ascert
De Stichting Certificatie Asbest is een stichting die bedrijven certificeert die asbest willen verwijderen of hiertoe inventarisaties willen doen. Het is voor elk commercieel bedrijf wettelijk verplicht om een dergelijk certificaat te halen. Lees verder op pagina Ascert.

> NEN
NEN is een afkorting voor Nederlandse Norm. NEN 2991 bevat de richtlijnen over hoe een asbestinventarisatie in zijn werk moet gaan. Het doel van deze richtlijnen is om vast te stellen op welke manieren die inventarisatie veilig en deskundig kan geschieden. Lees verder op pagina NEN.

> Contra-expertise
Het zijn vooral oude asbestinventarisaties die niet kloppen, of niet volledig zijn. Als men erachter komt dat dit het geval is, of een vermoeden heeft, kan men een contra-expertise laten uitvoeren. Dit houdt in dat u een onafhankelijk tweede bedrijf laat controleren of de inventarisatie van het eerste bedrijf correct is uitgevoerd. Lees verder op pagina contra-expertise.

> DIA
DIA is een afkorting voor Deskundig Inventariseerder Asbest. Het is een cursus. Mensen die zelf asbestonderzoek willen doen, moeten deze cursus succesvol hebben afgerond. Zie pagina DIA.

> DTA
DTA staat voor Deskundig Toezichthouder Asbestverwijdering. Het gaat in dit geval om een cursus. De cursus is bedoeld voor mensen die in hun werk te maken hebben met het verwijderen van asbest. Ga naar pagina DTA.

> DAV
DAV is een afkorting voor Deskundig Asbest Verwijderaar. Het gaat hier om een cursus, waarin u kunt leren hoe u asbest moet verwijderen. Zie pagina DAV.

> SC-530
Het certificaat dat men nodig heeft om legitiem asbest te mogen verwijderen, is het SC-530 certificaat. In de SC-530 staat een zorgvuldige beschrijving voor het verwijderen van asbest. Het gaat in dit geval om arbeids- en milieutechnisch correct verwijderen van het asbest.

> SC-540
Het certificaat dat nodig is om asbestinventarisaties te mogen doen heet het SC-540 certificaat. Volgens de richtlijnen van de SC-540 zal in eerste instantie een inventarisatie worden gedaan van al het direct waarneembare asbest.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook de volgende artikelen over certificering: