Met asbest moet op een zeer voorzichtige manier worden omgegaan. Als je materiaal in huis hebt wat er verdacht uitziet, is het vaak slim om een asbestinventarisatie te laten doen. Deze inventarisatie zal worden gedaan door een bedrijf dat hiervoor is gecertificeerd. Het certificaat dat nodig is om asbestinventarisaties te mogen doen heet het SC-540 certificaat. Volgens de richtlijnen van de SC-540 zal in eerste instantie een inventarisatie worden gedaan van al het direct waarneembare asbest. Hiervan wordt een rapport gemaakt, dat je als opdrachtgever thuisgestuurd zult krijgen. Dit rapport heb je nodig om een sloopvergunning aan te vragen. Het gaat in dit geval om een inventarisatie type A.

Kom meer te weten over de exacte kosten van asbestsanering. Vraag gratis offertes op.

Inventarisatie

Een inventarisatie type A alleen hoeft echter nog geen reden te zijn dat je de sloopvergunning ook daadwerkelijk zult krijgen. Het kan namelijk voorkomen dat er tijdens inventarisatie type A wordt vastgesteld dat er ook asbest aanwezig kan zijn dat niet direct waar te nemen is. In dit geval is een aanvullende inventarisatie nodig. Deze wordt ook wel type B genoemd. Ook voor het doen van deze inventarisatie is een SC-540 certificaat nodig. Het certificaat kan gehaald worden door een cursus te volgen. Als theorie- en praktijkexamen succesvol worden afgelegd, zal de kandidaat de titel DIA krijgen. DIA staat voor Deskundig Inventariseerder Asbest.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook de volgende artikelen over certificering: