Grofweg vanaf de Tweede Wereldoorlog tot aan de jaren tachtig van de vorige eeuw heeft de markt voor asbest sterk gefloreerd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er veel fabrikanten waren die producten vervaardigden die uit asbest bestonden.

In Nederland waren er vier grote fabrikanten die destijds asbestproducten produceerden. In alfabetische volgorde waren dat Asbestona, Eternit, Ferrocal en Martinit.

Wat deden Asbestona, Eternit, Ferrocal en Martinit?

Ondanks dat alle 4 de genoemde bedrijven asbestproducten produceerden en je zou denken dat er geen ruimte was voor veel concurrentie, richten alle vier de ondernemingen zich praktisch op dezelfde productgroepen. Zo hield Eternit, opgericht in 1934, zich vooral bezig met het produceren van asbestcement en alle producten waar dit voor gebruikt wordt. De meest voorkomende vorm hiervan zijn de bekende golfplaten die je nogal eens op daken van schuren en dergelijke kunt vinden.

Toen bekend werd dat asbest schadelijk was voor de gezondheid en de productie van asbesthoudende materialen in Nederland werd verboden, is Eternit gestopt met het producerende van dergelijke producten. Op 1 juli 1993 sloot Eternit dan ook de deuren. Je zou denken dat de problemen dan dus inmiddels wel opgelost moeten zijn, maar omdat de latentietijd (de tijd tussen de blootstelling aan asbest en het ontwikkelen van ziektes als kanker) van asbest erg hoog is (circa 45 jaar), moet de grootste golf personen die door asbest ziek blijken te zijn geworden, nog komen.

Een ander bedrijf is Asbestona, dat in 1935 de deuren opende. Asbestona bediende ongeveer dezelfde markt als Eternit en produceerde dus ook asbestcement. Ferrocal werd in 1934 opgericht en was daarmee eerder opgericht dan Asbestona en Eternit. Martinit was de allereerste Nederlandse asbest producent en zag in 1912 het levenslicht.

Kom meer te weten over de exacte kosten van asbestsanering. Vraag gratis offertes op.

Asbest fabrikanten: