Als we het hebben over asbestproducenten dan hebben we het natuurlijk in de eerste plaats over Eternit. Hoewel die naam voor velen wellicht niets zal zeggen, was Eternit in de vorige eeuw de marktleider in de asbestmarkt. Het ging zelfs zo ver dat er sprake was van antonomasie; dit is het verschijnsel dat een merknaam tot een soortnaam verwoordt wordt. Zo had men het dan ook vaak over Eternit terwijl men een algemeen asbestproduct bedoelde. Je kunt dus wel nagaan dat de invloed van Eternit destijds hoog was.

De geschiedenis van Eternit

De geschiedenis van Eternit gaat terug naar 1936 en begon in het plaatsje Goor. De keuze voor die plaats bleek een goede beslissing te zijn. Dankzij de praktische plek langs het Twentekanaal kon er de eerste twee jaar direct al flink worden uitgebreid. Zo werd er na die twee jaar al dag in, dag uit met 150 man gewerkt aan de beste asbestproducten van Nederland.

Vanwege de Tweede Wereldoorlog liep de aanvoer van asbest in de loop van 1940 stil, waarna er wat mindere jaren optraden. Na de oorlog, vanaf circa 1952, ging het echter al snel weer prima. In de oorlog was de fabriek gebombardeerd, waardoor het enkele jaren duurde voor alles weer goed en wel op de rails stond.

Er werd uitgebreid tot maar liefst 650 personeelsleden in 1957. Verdrietig maar waar; de watersnoodramp in 1954 zorgde voor veel werkgelegenheid. Er moesten immers complete dorpen herbouwd worden; dorpen met huizen waar stuk voor stuk op tal van manieren asbest in werd verwerkt. Sindsdien ging het helaas weer bergafwaarts tot asbest verboden werd en Eternit op 1 juli 1993 definitief de deuren van de asbestfabriek sloot.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook deze asbest pagina’s: