Hoe bepaal je of een product asbest bevat?

Helaas is er niet een eenvoudige methode om na te gaan of een bepaald product asbest bevat. Je kunt vaak aan de structuur wel enigszins zien of het product asbest lijkende eigenschappen bezit, maar dat zal niet altijd uitsluitsel geven. Sommige producten met asbest lijken totaal niet op andere producten met asbest omdat de hoeveelheid asbest in het materiaal soms erg gering is. Andere producten lijken weer heel veel op asbest maar zijn het toch niet.

Hoe kan men zekerheid krijgen over het asbestgehalte?

Als je zeker wil weten of een product asbest bevat, kun je het laten onderzoeken in een laboratorium. Aangezien dit vrij kostbaar is, wordt dit nauwelijks door particulieren gedaan. Het is vaak helemaal niet de moeite en het is veel eenvoudiger om het product gewoon weg te gooien en een alternatief product aan te schaffen. De controle kan wel gebruikt worden als je iets heel kostbaars of dierbaars graag wil blijven houden of gebruiken maar dat alleen wil doen als er geen asbest in verwerkt is om zo geen onnodig risico op asbest gerelateerde ziekten te lopen.

Is er geen eenvoudige check voor consumenten?

Helaas is er geen eenvoudige controle mogelijk die consumenten kunnen uitvoeren om te controleren of er al dan niet asbest in een product is verwerkt. Wel zou je het product op internet op kunnen zoeken en kunnen kijken of er asbest in verwerkt is. Als het product na 1994, het jaartal van de invoering van het algehele asbest verbod, is gefabriceerd, zou er sowieso geen asbest in mogen zitten. Of dat daadwerkelijk ook niet het geval is, kun je dus helaas alleen concluderen na onderzoek.

Asbestsanering? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken. Dat kan met onze offerte service. Gratis en vrijblijvend.

Bespaar tot wel 20%!

Vergelijk asbestbedrijven in je regio