Landelijke subsidies

Asbest kun je zien als een groep natuurlijke mineralen. Het zijn piepkleine vezeltjes die zeer schadelijk zijn voor mensen als ze deze inademen. De vezeltjes dringen diep door in de longen en kunnen dodelijke ziektes veroorzaken, zoals longkanker. Omdat asbest zo schadelijk is voor mensen heeft de overheid ervoor gekozen om bepaalde subsidies in te stellen. Het doel hiervan is om mensen te stimuleren hun daken asbestvrij te maken.

De daken waarop asbest voorkomt zijn grotendeels daken van landbouwbedrijven. 75% van de asbestdaken komt van (voormalige) landbouwbedrijven. Daarom is er in tien van de twaalf provincies in Nederland een subsidieregeling ingesteld met de naam ‘Asbest Eraf, Zonnepanelen Erop’. Om gebruik te kunnen maken van deze subsidie moet je kunnen aantonen dat je een agrariër bent, of dat jouw gebouw gebruikt wordt (of werd) voor agrarische doeleinden. De subsidie kan oplopen tot 15.000 euro. Tijdelijk is deze subsidie niet meer van kracht, maar verwacht wordt dat de subsidie vanaf 1 januari 2016 weer ingesteld gaat worden.

MIA en VAMIL

Naast deze subsidie kun je als agrarisch ondernemer nog andere subsidies aanvragen voor het verwijderen van asbest. Het gaat in dit geval om de MIA subsidie (Milieu Investerings Aftrek), en om de VAMIL (Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen).

Met de MIA subsidie kun je jouw kosten minderen. Door deze subsidie aan te vragen zal de overheid namelijk een deel van de milieubewuste investering vergoeden. Deze vergoeding kan hoogstens oplopen tot 36% van het door jou geïnvesteerde bedrag. Met de VAMIL subsidie kun je 75% van de investeringsbedrag aflossen.

Asbestsanering? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken. Dat kan met onze offerte service. Gratis en vrijblijvend.

Bekijk ook deze pagina's:

Bespaar tot wel 20%!

Vergelijk asbestbedrijven in je regio