Asbestkarton

Asbest is in het verleden op heel veel verschillende producten toegepast. Dit komt omdat asbest een paar eigenschappen heeft die een goeie toevoeging zijn aan veel producten. Voorbeelden van deze eigenschappen zijn bijvoorbeeld dat asbest zeer goed tegen hoge temperaturen kan. Daarnaast is de stof heel sterk, waardoor hij niet, of nauwelijks slijt. Ook was asbest uitermate goedkoop. Toen men er zo’n twintig jaar geleden achter kwam dat asbest dodelijk kan zijn na langdurige blootstelling, is het gebruik van asbest in iedere vorm verboden in Nederland.

Dit verbod is er al sinds 1993. Echter, voordat het verwerken van asbest in producten officieel verboden werd, is de stof op talloze producten toegepast. Vooral in de bouw is er veel asbest gebruikt. Dit werd gedaan omdat het asbest de bouwmaterialen sterker zou maken. Er is dus nog vaak asbest aanwezig in oudere gebouwen. Het kan zitten in het cement dat gebruikt is, in isolatiemateriaal, en gek genoeg ook in karton.

Dit karton wordt ook wel asbestkarton genoemd. In asbestkarton zit in de meeste gevallen een hoge concentratie asbestvezels (30-60%). Het karton werd vroeger gebruikt voor isolatie, en om bijvoorbeeld open plekken af te dichten. Asbestkarton heeft meestal een grijsachtige kleur, en werd vaak toegepast in de vorm van platen. Asbestkarton is heel gevaarlijk. Dit komt niet alleen door de hoge concentratie vezels, maar ook door de stof waar het in is verwerkt. Karton is namelijk niet zo sterk, en kan daarom makkelijk beschadigen. Als dit gebeurt, kan de concentratie vezels vrijkomen. De gevolgen kunnen rampzalig zijn als deze ingeademd wordt door mensen.

Asbestsanering? Eerst offertes opvragen

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken zodat je niet de hoofdprijs betaalt. Dat kan met onze offerte service. Gratis en vrijblijvend.

Bekijk ook deze pagina's:

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van asbestbedrijven