Toepassing asbest

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is asbest al duizenden jaren oud. Asbest is een van nature voorkomend mineraal dat uit minuscule vezels bestaat; vezels die schadelijk zijn voor de gezondheid en onder andere kanker kunnen veroorzaken. In de oudheid gebruikten de Vestaalse Maagden al asbest voor de lonten van hun lampen om deze zogenaamd eeuwig te kunnen laten branden.

Sinds de twintigste eeuw werd het gebruik van asbest steeds populairder. Asbest bleek goede isolerende eigenschappen te hebben, was sterk, slijtvast, kon slecht branden en was bovenal erg goedkoop. Daarom werd het vooral na de Tweede Wereldoorlog tot aan de jaren tachtig vaak gebruikt bij de bouw van woningen.

Waar werd asbest voor gebruikt?

Een van de bekendste vormen van asbest is het zogenaamde asbestcement. Hiermee werden dakplaten gemaakt, maar ook schoorsteenpijpen, bloembakken, rioolbuizen en warmhoudplaatjes. Door de vele goede eigenschappen was asbest hier uitermate voor geschikt en was het dus ook erg populair.

Spuitasbest werd geroemd om het grote isolerende vermogen en de brandwerendheid, daardoor werd het veel gebruikt voor de isolatie van woningen en bijvoorbeeld schepen. Daarnaast werd asbest niet zelden gebruikt voor tal van andere toepassingen. Te denken valt aan zogenaamd asbestpapier wat onder vloeren werd gelegd en in daken werd gebruikt, de kousen van snoeren en schakelmateriaal, afdichting van kachels enzovoorts.

Je kunt je dan ook wel voorstellen dat de schok groot was toen steeds duidelijker werd dat asbest in feite enorm schadelijk was. Er waren immers maar weinig mensen die geen asbest in hun directe omgeving aanwezig hadden.

Toepassing asbest

Asbest is een verzamelnaam voor een groep mineralen die in de natuur voorkomt. Deze mineralen bestaan uit super kleine vezels, die vaak niet met het blote oog waar te nemen zijn. Asbest heeft verschillende eigenschappen die zeer nuttig zijn. Asbest zorgt namelijk voor een betere isolatie. Ook heeft de stof een brandwerende functie, omdat het zeer goed tegen hoge temperaturen kan. Daarnaast is asbest zeer sterk en tegelijkertijd flexibel. Dee eigenschappen zijn de reden dat asbest vroeger op veel verschillende producten is toegepast. Voorbeelden hiervan zijn:
  • Asbestcement. Asbest werd in cement verwerkt dat onder meer gebruikt werd in dakbedekking. Het asbest is op een hechtgebonden manier toegepast, waardoor het niet schadelijk is, zolang het asbestcement maar in goede staat verkeert.
  • Remvoeringen en koppelingen in oude auto’s.
  • Verharding van onder andere buitenwegen.
  • Vloerbedekking. Vroeger werd geregeld een laag asbestvilt aangebracht onder het vinylzeil.
  • Spuitasbest. Dit werd veel toegepast als isolerend, en brandwerend materiaal. Deze vorm bevat een hoge concentratie vezels en is losgebonden, waardoor deze extreem gevaarlijk is.
  • Asbestkoord. Asbest dat gebruikt werd als afdichting van kachels en andere leidingstelsels.
Asbest kan op twee verschillende manieren worden toegepast. Ten eerste kan het op een hechtgebonden manier, ten tweede op een losgebonden manier. Bij hechtgebonden asbest zitten de vezels vast in ander materiaal. Bij losgebonden asbest gaat het om vrije vezels. Losgebonden asbest kwam het meest voor in de vorm van spuitasbest. Zowel hecht- als losgebonden asbest kan gevaarlijk zijn. Losgebonden asbest is echter het meest gevaarlijk.

Asbestsanering? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken. Dat kan met onze offerte service. Gratis en vrijblijvend.

Bekijk ook deze pagina's:

Bespaar tot wel 20%!

Vergelijk asbestbedrijven in je regio