Actinoliet (CAS-nummer 77536-66-4) is een mineraal, bekend onder de volksnaam straalsteen, waar asbest van gemaakt kan worden. Het behoort tot de amfibolen. We zullen in het kort de eigenschappen van actinoliet bespreken.

De eigenschappen van actinoliet

Actinoliet is in onbewerkte vorm verschillend van kleur, maar eigenlijk alle natuurlijke vormen zijn terug te voeren op een grijsgroene tot wat meer helder groene kleur of tot de kleur zwart. Daarnaast is actinoliet voorzien van een witte streepkleur.

Het materiaal is niet radioactief en bestaat voornamelijk uit vezels, waardoor het vaak gebruikt wordt om asbest van te produceren. In die vorm wordt het dan ook groene asbest genoemd. Wanneer het asbest eenmaal is verwerkt, is die groene kleur niet terug te zien en kan dit enkel na testen in het laboratorium verder worden uitgezocht.

Het materiaal werd echter niet heel vaak verwerkt tot asbest, dit was voornamelijk het geval bij chrysotiel, ook wel bekend onder de volksnaam witte asbest. Wel werd het materiaal nogal eens gebruikt in diverse soorten kit vanwege de sterke bindende eigenschappen. Tegenwoordig is ook dit niet meer toegestaan (asbest is verboden) en zijn er bovendien veel betere materialen voorhanden, waardoor actinoliet nauwelijks nog gebruikt wordt.

Toepassingen

Actinoliet werd eigenlijk nauwelijks bestemd voor industriële doeleinden. Eigenlijk was het materiaal veel te hard en te broos om als isolatiemateriaal gebuikt te worden en het was ook niet al te goed geschikt voor het gebruik in asbestcement; hiervoor waren veel betere soorten asbest mineralen voorhanden.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Zie alle asbest soorten:

Bekijk ook de volgende asbest pagina’s: