Serpentijnasbest

Serpentijn is een grondstof voor de productie van serpentijnasbest. Serpentijn is ook bekend onder de namen serpentino, serpentijnsteen of slangensteen. Die laatste term klinkt vreemd, maar is verklaarbaar doordat het oppervlak van de steen ongeveer lijkt op de huid van een slang. Het Latijnse woord voor slang is serpens, wat weer de naam serpentijn verklaart.

Het gebruik van serpentijn
Al duizenden jaren werd serpentijn bewerkt en gewonnen uit diverse bronnen. Het meeste serpentijn wordt gewonnen in Griekenland en in de Alpen. Ook in Zimbabwe is een grote voorraad serpentijn aanwezig, waarvan sommige delen tot wel 2 miljard jaar oud kunnen zijn. Het serpentijn wordt voornamelijk gebruikt voor de brandwerende eigenschappen.

Chrysotiel komt ook voor in serpentijn en dat is weer een van de bronnen van asbest; chrysotiel is ook wel bekend onder de naam wit asbest. In totaal vormt het witte asbest zo’n 95 procent van de asbestproductie wereldwijd. Onder andere wordt het vaak in asbestcement gebruikt.

Sommige verzamelaars verzamelen mineralen waar serpentijn dus ook onder begrepen wordt. Mocht je besluiten serpentijn te willen verzamelen of het toe willen voegen aan je verzameling, laat dan even goed onderzoeken of het betreffende stuk serpentijn stabiel is en of het geen asbest bevat.

Als dat het geval is dan kun je het stuk serpentijn immers beter aan je voorbij laten gaan. Je gezondheid lijkt immers altijd belangrijker te zijn dan een verzameling mineralen, al denken echte fanatieke mineraal verzamelaars daar misschien wel anders over.

Wat kost asbestsanering precies?

Wat zijn de kosten voor asbestsanering? Vergelijk de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio en kies voor een geschikt bedrijf. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.

Zie alle asbest soorten:

Bekijk ook de volgende asbest pagina's:

Bespaar tot wel 20%!

Vergelijk asbestbedrijven in je regio