Asbest is schadelijk voor de gezondheid. Dat weten we inmiddels wellicht allemaal wel. Maar waarom is asbest eigenlijk zo schadelijk? Wat is er gevaarlijk aan en hoe kan dat gevaar zich verwezenlijken?

Wat is asbest?

Om de vraag te kunnen beantwoorden waarom asbest zo gevaarlijk is, dienen we eerst te begrijpen wat asbest precies is. Asbest is – in tegenstelling tot wat veel mensen denken – een natuurlijke stof die gedolven kan worden, net als ijzer, goud en diamant. Het asbest dat verkregen wordt bestaat in diverse kleuren (witte asbest, blauwe asbest, zwarte asbest, enzovoorts) en een aantal van die kleuren werd in de industrie gebruikt om er asbestproducten van te maken. Te denken valt bijvoorbeeld aan asbestcement waar weer asbesthoudende golfplaten van werden gemaakt.

Asbest bestaat uit ontelbare microscopisch kleine vezels. Deze vezels vormen samen een van de belangrijkste positieve eigenschappen van asbest: het is gigantisch sterk. Deze vezels zijn echter voor het menselijk oog onwaarneembaar en kunnen in de lucht voorkomen en dan worden ingeademd. Wanneer de vezels worden ingeademd, gaan zogenaamde opruimcellen direct aan de slag om de vezels te vernietigen en te zorgen dat ze geen kwaad kunnen aanrichten. Dit klinkt positief maar is het niet zozeer. Sommige vezels zijn namelijk ondanks hun geringe afmetingen toch te groot om door deze opruimcellen te kunnen worden vernietigd.

Daardoor worden ze door die opruimcellen meegevoerd, komen ze in de bloedbaan en kunnen ze zo het hele lichaam afreizen. Hierdoor zullen de vezels overal in het lichaam terecht kunnen komen en grote schade kunnen aanrichten.

Dit gevaar kan zich verwezenlijken bij blootstelling aan asbestvezels. Het is niet zo dat als iemand eenmalig is blootgesteld aan asbestvezels, hij per definitie asbestkanker of een andere asbestziekte zal krijgen. Asbestvezels zijn daarom kankerbevorderend maar niet kankerverwekkend.

Oorzaken asbest gerelateerde ziektes

Verschillende dodelijke ziektes kunnen worden veroorzaakt door het inademen van asbest. Asbest bestaat namelijk uit microscopisch kleine vezeltjes, die soms zelfs niet met een microscoop te zien zijn, laat staan met het blote oog. Omdat deze vezels zo klein zijn, dringen ze, na te zijn ingeademd, diep door in de menselijke longen. De vezels zullen namelijk via de luchtpijp en de bronchiën in de longblaasjes terechtkomen.

De wanden van de longblaasjes bestaan uit een dun vlies. Asbestvezels zullen zich als het ware in dit vlies vast prikken. Omdat asbest een lichaamsvreemde stof is, zal het menselijk lichaam als reactie antistoffen gaan aanmaken. Dit zijn cellen die de asbestvezels moeten bestrijden. Helaas zullen de cellen niet opgewassen zijn tegen de enorm sterke vezels. De cellen zullen sterven. Hierbij kan een ophoping van cellen plaatsvinden, in combinatie met de aanwezige asbestvezels. Er wordt in dit geval een tumor gevormd. Als dit daadwerkelijk het geval is, spreken we ook wel van borstvlieskanker.

Asbestose

Asbest kan ook de oorzaak zijn van buikvlieskanker en asbestose. Bij buikvlieskanker is het asbest vaak ingeslikt. Het kan immers in kraanwater zitten, omdat asbest vroeger veel op leidingen is toegepast. Buik- en borstvlieskanker worden ook wel onder één naam mesothelioom genoemd. Beide ziektes zijn zeer dodelijk. Dit komt omdat ze zeer moeilijk te behandelen zijn, of omdat behandelingen simpelweg niet aanslaan. Asbestose is een ziekte die ook wel stoflongen wordt genoemd. Ook asbestose wordt veroorzaakt door blootstelling aan asbest. Asbestose is op zichzelf niet dodelijk, maar je kan er, net als bij HIV, heel snel andere ziektes van krijgen, die op hun beurt wel weer dodelijk zijn. Symptomen van asbestose zijn moeheid, kortademigheid, pijn op de borst, en veel hoesten.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook deze pagina’s: