Amfibolen is een onderverdeling onder de mineralen. Elke amfibool is dus een mineraal maar niet elke mineraal is een amfibool. Net zoals elke rund een dier is maar niet elk dier een rund is. Simpel gezegd houdt de amfibole eigenschap van asbest in dat een mineraal niet uit zachte vezels bestaat, zoals de meeste mineralen, maar uit harde vezels. In werkelijkheid ligt het natuurlijk wat gecompliceerder maar het valt niet eenvoudiger uit te leggen.

Amfibolen en asbest

In totaal zijn er vier soorten amfibolen die worden gebruikt voor de productie van asbest en die dus onder de groep asbest mineralen vallen. Het gaat hier dan om gele asbest, ook wel anthophylliet genoemd, om grijze asbest, ook wel bekend als tremoliet. Of groene asbest dat ook wel actinoliet wordt genoemd en tenslotte om crocidoliet, ofwel blauwe asbest. De laatste drie varianten (grijze, groene en blauwe asbest) zijn monoklien, gele asbest is orthorombisch.

Elke vorm asbest is of amfibool of serpentijn. Serpentijnen hebben gekrulde vezels en amfibolen hebben rechte vezels. De laatste vezels zijn harder en daardoor gevaarlijker voor mensen. Er wordt wel eens gedacht dat amfibolen niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Dit is echter zeker niet het geval.

Serpentijn

Serpentijnen zijn juist de minder gevaarlijke soort, al zijn die ook nog steeds enorm gevaarlijk voor de gezondheid van mens en dier. Amfibolen zijn al helemaal erg gevaarlijk, vooral de blauwe asbest. Recentelijk bleek nog uit onderzoek van het Instituut Asbest Slachtoffers (IAS) dat elke vorm van asbest gevaarlijk is, dus zowel serpentijnen als amfibolen. Dit misverstand dient dan ook uit de wereld geholpen te worden.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Zie alle asbest soorten:

Bekijk ook de volgende asbest pagina’s: