Amosiet (CAS-nummer 12172-73-5) is een zogenaamd magnesium ijzer silicaat en staat ook wel bekend als grijsbruine asbest. Het is dan ook een van de zes mineralen waar asbest uit gewonnen werd.

Amosiet als asbest

Amosiet werd eigenlijk nauwelijks gebruikt voor het produceren van asbest. De reden hiervoor is dat het relatief lastig te winnen is; in ieder geval veel lastiger dan de meest voorkomende asbestmineraal witte asbest. In minder dan één procent van het in Nederland gevonden asbest werd amosiet gebruikt.

Zoals gezegd staat amosiet ook bekend als bruin asbest. Deze vorm van asbest werd voornamelijk gewonnen in Zuid-Afrika en in de buurt van de hoorn van Afrika. Een voordeel van amosiet is dat het amfibool is. Dit houdt in dat het niet uit zachte, maar uit harde vezels bestaat waardoor de vezels niet snel verstuiven en het relatief eenvoudig te verwerken is.

In de rest van de wereld werd amosiet soms wel gebruikt om asbest te produceren. Het werd daar gebruikt waar in Nederland ook de andere vormen van asbest voor werden gebruikt. Te denken valt aan isolatiemateriaal, kachelpijpen en om bepaalde ruimten brandwerend te maken. Het voordeel van amosiet dat als brandwerend materiaal wordt gebruikt, is weer terug te voeren op het feit dat het amfibool is. De vezels zullen bij brand niet snel verspreiden waardoor het – volgens de informatie destijds – veiliger was dan de andere vormen van asbest.

Heb ik amosiet in mijn huis?

Zoals gezegd is minder dan 1% van het asbest dat in Nederland voorkomt, amosiet. De kans dat er in jouw woning asbest aanwezig is, is al niet heel groot. De kans dat dit ook nog eens amosiet is, is dus helemaal klein. Mocht je het zeker willen weten dan kun je het beste een inventarisatie laten uitvoeren. Hierbij wordt grondig bestudeerd of je woning asbest bevat. Er wordt dan niet alleen naar amosiet gekeken, maar naar alle varianten van asbest.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Zie alle asbest soorten:

Bekijk ook de volgende asbest pagina’s: