Asbest wordt meestal omschreven als een groep natuurlijke mineralen. Deze mineralen bestaan uit kleine vezeltjes, zo klein dat je ze niet met het blote oog kunt zien. Asbest hoeft niet per se gevaarlijk te zijn. Het is namelijk vaak zo dat asbest op zo’n manier in een object verwerkt zit, dat het niet met de buitenlucht in aanraking kan komen. Wel moet er in dit geval heel voorzichtig met het materiaal in kwestie worden omgegaan. Als het materiaal beschadigt kan de asbest namelijk vrijkomen. De kleine vezeltjes zweven dan als het ware door de lucht. De lucht die wij kunnen inademen.

Als de asbestvezels ingeademd worden zullen ze via de luchtpijp en de bronchiën in de longblaasjes terechtkomen. Hier brengen ze schade aan. Het lichaam wordt in dit geval blootgesteld aan asbest. Er is sprake van blootstelling. Het lichaam zal vanaf het begin van de blootstelling cellen aanmaken die de asbestvezels bestrijden. Helaas zijn deze cellen niet opgewassen tegen de vezels. Asbest staat er immers om bekend dat het zo’n sterke stof is. Uiteindelijk zullen de vezels ernstige ziektes kunnen veroorzaken. Dit komt echter het meest voor als de persoon in kwestie langdurig is blootgesteld aan asbest. De tijd tussen de blootstelling aan asbest en de eerste diagnose van een ernstige ziekte is vaak heel lang. Gemiddeld zo’n 25 jaar, maar het kan ook nog langer duren.

Veel voorkomende vormen van secundaire blootstelling aan asbest:

Kleding
De kleding van de werknemers die asbest producten behandelden hebben ook voor een aanzienlijk risico voor secundaire blootstelling gezorgd. Door de specifieke structuur van de asbestvezels, kan de microscopische deeltjes eenvoudig aan kleding blijven plakken.

Degenen die deze kleding gewassen, opgevouwen ed. hebben, zijn waarschijnlijk ook aan asbest bloot gesteld.

Knuffelen
Als een werknemer thuis kwam met asbestvezels die gehecht waren aan het haar, de huid of kleding hebben zij waarschijnlijk tijdens het omhelzen van hun kinderen of echtgenoot, deze familieleden in contact gebracht met asbestvezels.

Sommige mesothelioom slachtoffers zijn blootgesteld aan vezels door het zitten op de schoot van hun (groot)vader.

Meubilair
Als een werknemer niet uit asbest verontreinigde kleding veranderde alvorens hij of zij thuis op de bank ging zitten hebben asbestvezels zich kunnen nestelen in banken, stoelen, tapijten, bedden en andere meubels.
 

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook deze pagina’s: