Asbest is een stof die vroeger veel in bouwmateriaal verwerkt is. Dit komt omdat het stof eigenschappen heeft die bouwmaterialen kunnen versterken. Asbest slijt namelijk bijna niet. Dit zorgt ervoor dat het materiaal sterker wordt. Ook kan asbest heel goed tegen hoge temperaturen, waardoor materiaal minder vatbaar wordt voor brand. Later kwam men er pas achter dat asbest na langdurige blootstelling heel schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Buurthuizen en asbest

Toch zijn er nog steeds veel oude gebouwen, zoals scholen, fabrieken en buurthuizen, waar asbest in het bouwmateriaal verwerkt zit. Bijvoorbeeld in het cement, of in isolatiemateriaal. Het gaat in dit geval vaak om hecht gebonden asbest. Dit is een toepassing waarbij het asbest vastzit in het materiaal. Het asbest staat in dit geval niet in direct contact met de lucht. Het is daarom niet per se gevaarlijk. Wel kan het gevaarlijk worden als het asbesthoudende materiaal aangetast wordt. Daarom moeten eigenaren van gebouwen waar asbest in aanwezig is een asbestbeheersplan opmaken. Hierin moet staan waar de asbest zich bevindt. Als het gaat om een buurthuis moet de eigenaar ook maatregelen opstellen die ervoor zorgen dat de gezondheid van de bezoekers gewaarborgd wordt. Ook moet er een noodplan in het asbestbeheersplan staan. Dit is een plan voor het geval er per ongeluk schade aan het materiaal bestaat, bijvoorbeeld door een brand.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken