Eigenschappen

Tot het jaar 1993 is het stof asbest in duizenden producten verwerkt. In dat jaar kwam men erachter dat de stof heel schadelijk kan zijn voor mensen. De vezels kunnen onder andere verschillende vormen van kanker en asbestose veroorzaken. Toen men dit ontdekte werd besloten dat asbest op geen enkele manier meer op de markt gebracht zou mogen worden. Toch is asbest in de tijd daarvoor veel gebruikt. Dit is gedaan omdat de stof verschillende eigenschappen heeft, waarvan men dacht dat ze producten konden verbeteren.

Om te beginnen staat asbest erom bekend dat het zo sterk is. Het Nederlandse woord asbest komt van het Griekse woord ‘asbestos’, wat onaantastbaar betekent. Omdat asbest zo sterk is, slijt de stof niet, of extreem langzaam. Naast het feit dat asbest slijtvast is, kan de stof zeer goed tegen hoge temperaturen. Deze eigenschap zorgt ervoor dat producten waarin asbest verwerkt zit brandbestendiger worden. Asbest kan ook goed tegen logen en zuren.

Asbest is naast sterk en brandbestendig ook flexibel. Daarnaast werkt de stof geluids- thermisch- en elektrisch-isolerend. Dit maakte asbest geschikt om in gebouwen te worden toegepast. De laatste twee voordelen van het gebruik van asbest waren op de eerste plaats dat de stof gemakkelijk gewonnen kon worden. Daarom was asbest relatief goedkoop. Aan de andere kant was asbest vroeger makkelijk om te verwerken. Dit heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat men toen nog niets wist over de dodelijke gevolgen die asbest kan hebben.

Asbestsanering? Eerst offertes opvragen

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken zodat je niet de hoofdprijs betaalt. Dat kan met onze offerte service. Gratis en vrijblijvend.

Bekijk ook deze pagina's:

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van asbestbedrijven