Brand

Asbest werd vroeger veel in de bouw toegepast. Dit komt omdat de stof een paar eigenschappen heeft die bouwmaterialen beter en sterker kunnen maken. Zo kan asbest uitstekend tegen hoge temperaturen. Dit betekent dat als er asbest in een product verwerkt zit, dit product minder vatbaar is voor brand. Daarnaast is asbest zeer sterk, waardoor het amper slijt. Ook kan het goed tegen zuren. Asbest is heel veel toegepast in de landbouw. Bijvoorbeeld in de golfplaten van de daken van de schuren. Deze golfplaten zijn van asbestcement gemaakt.

Golfplaten

Toch komt het voor dat deze golfplaten door verhitting in brand vliegen. Er zullen dan kleine flintertjes asbestcement wegschieten. Vaak gaan de flintertjes met de warme lucht van het vuur mee naar boven. Ze zweven als het ware een tijdje boven het vuur. Daarna zullen ze verderop naar beneden vallen en op de grond terechtkomen. Grotere scherven golfplaat zullen vaak dichtbij de brand op de grond vallen.

Als een stuk golfplaat knapt, komt er vaak een kleine hoeveelheid asbestvezels vrij. Dit wordt ook wel primaire emissie genoemd. De vezels zullen zich mengen in de rook van het vuur. Omdat rook sowieso slecht is voor de gezondheid, is primaire emissie niet heel gevaarlijk.

Asbestvezels

Wat aan de andere kant wel gevaarlijk kan zijn, is als er na de brand over de golfplaatscherven wordt heen gelopen of gereden. Ook hierbij komen namelijk asbestvezels vrij. Dit proces noemt men secundaire emissie. Secundaire emissie hoeft ook niet per se gevaarlijk te zijn. Vezels die vlak boven de grond vrijkomen worden amper ingeademd. Het risico van secundaire emissie heeft te maken met de hoeveelheid scherven, de plaats en tijd.

Asbestsanering? Eerst offertes opvragen

Vergelijk de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio en kies voor een geschikt bedrijf om niet te veel te betalen voor jouw opdracht. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

Bekijk ook deze pagina's:

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van asbestbedrijven