Asbestregister

Op dit moment is er geen asbestregister. De FNV wil echter wel een dergelijk register gaan invoeren. We zullen hieronder bespreken wat een dergelijk register precies inhoudt.

Wat is een asbestregister?

In een asbestregister wordt bijgehouden wie er waar en wanneer met asbest heeft gewerkt. Op die manier kan veel beter worden ingeschat hoe hoog de werkelijke schade is en wie voor eventuele asbestziekten aansprakelijk kan worden gesteld. Wereldwijd sterven er zo’n 100.000 mensen per jaar vanwege asbestziekten, wat toch wel het belang van een dergelijk register aangeeft.

In Nederland gaat het om 900 overlijdende slachtoffers per jaar. Door in een register bij te houden wie er precies wanneer en waar met asbest heeft gewerkt, kan het voor slachtoffers veel eenvoudiger worden om aan te tonen door wie de schade is ontstaan. Nu is het vaak een complex uitzoekwerk om de werkgever aansprakelijk te kunnen stellen. Er moet dan immers ook duidelijkheid zijn of er niet nog andere werkgevers waren. Aangezien de meeste asbestziekten zich pas na zo’n 40 jaar tonen, kan dat een onmogelijke opgave zijn. Het gevolg is dan vaak dure maar vooral lange juridische procedure, waardoor de toch al zieke werknemer vaak alleen maar meer de dupe wordt.

In Nederland moet op dit moment nog meer dan 1 miljoen ton aan asbest worden verwijderd, zo luiden schattingen. Het is daarom dus belangrijk dergelijke werkzaamheden goed bij te houden in een asbestregister. In enkele andere landen, het FNV noemt Australië en Engeland als voorbeeld, wordt dit al gedaan en is er al zo’n register.

Asbestsanering? Eerst offertes opvragen

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken zodat je niet de hoofdprijs betaalt. Dat kan met onze offerte service. Gratis en vrijblijvend.

Bekijk ook deze pagina's:

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van asbestbedrijven