Blauwe asbest wordt in de wetenschappelijke wereld ook wel crocidoliet genoemd. Deze soort is donkerblauw van kleur en wordt algemeen beschouwd als de meest gevaarlijke en meest dodelijke vorm van asbest. We kunnen asbest onder verdelen in twee hoofdgroepen: spiraalvormige asbest, en rechtvormige asbest. Deze groepen worden ook wel de serpentijngroep (spiraal), en de amfiboolgroep (recht) genoemd. Blauwe asbest behoort tot de amfiboolgroep.

Blauwe asbest vormt ongeveer 5% van alle asbest die ooit verwerkt is. Deze vorm is zo ongelooflijk schadelijk, omdat blauw asbest meestal als spuitasbest werd gebruikt. Omdat het gespoten werd kun je zelf wel bedenken dat het hier om een zeer losgebonden soort asbest gaat. De asbest kent geen materiaal waar het in vastzit, het vliegt als het ware als een vogel door de lucht. Daarbij komt ook nog eens dat de concentratie van blauw asbest veel hoger is dan die van alle andere soorten. Bij een kleine hoeveelheid zullen er al snel duizenden vezels in de lucht hangen, die zeer dodelijk zijn.

De vezels van blauw asbest zijn zo schadelijk, omdat ze gekenmerkt worden door een soort weerhaakjes aan de uiteinden van de vezel. Door deze weerhaakjes hecht de vezel zich na inademing veel sterker in de longen, waardoor de gezondheid zeer snel achteruit kan gaan. Blauw asbest is de enige soort die altijd zijn eigen kleur zal behouden. Ook na verwerking heeft de asbest nog steeds een blauwe kleur.

Van 1937 tot 1966 werd blauw asbest uit de grond gehaald in de Australische plaats Wittenoom. Er zijn inmiddels 2000 van de 20.000 inwoners van de plaats overleden aan de gevolgen van asbest. Op dit moment wonen er maar twintig mensen in het dorp, en het wordt nog steeds sterk afgeraden om de plek te bezoeken.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook deze pagina’s: