Een vaak voorkomend gebruik van asbest is dat in asbestpapier. Dit is – in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden – geen papier, maar meer vergelijkbaar met een dunne, stugge laag tapijt. Het asbestpapier werd voornamelijk gebruikt als ondervloer voor vinyl vloeren. Het grote voordeel van het gebruik van asbest in deze materialen is dat het asbest de vloer egaliseerde door de stugge eigenschappen, en zowel qua temperatuur als qua geluid over goede isolerende eigenschappen beschikte. Asbestpapier werd halverwege de jaren zestig van de vorige eeuw ontwikkeld en zou de twintig jaren daarna veelvuldig worden gebruikt in de bouw en verbouw van woningen.
Bovendien zal het asbest vrijkomen als er brand uitbreekt en de vloer in de brand vliegt. Verder bevat asbestpapier zo’n vijf procent aan asbestvezels, waardoor de hoeveelheid vezels relatief laag is. Dat betekent echter niet dat je je naar hartenlust kunt uitleven op asbestpapier; asbest blijft levensgevaarlijk en kankerbevorderend!
Aan de onderkant van de vloerbedekking werd vaak een laag van asbestvilt gemaakt. Het gaat hier in de meeste gevallen om losgebonden asbest. Losgebonden asbest is zeer gevaarlijk. Dit komt doordat asbest in losgebonden vorm vaak een hoge concentratie vezels bevat. De onderlaag van asbestvilt in vloerbedekking bevat gemiddeld zo’n 75% asbest. Asbest in vloerbedekking is vaak te herkennen aan een grijzige, soms groenachtige kleur. Dit komt omdat er meestal chrysotiel is gebruikt, wat beter bekend is als wit asbest. De onderlaag van de vloerbedekking heeft vaak een uiterlijk dat lijkt op dat van karton, of van grof papier.
Vloerbedekking waarin asbest aanwezig is kan beschadigen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de vloerbedekking wordt omgebogen. Als de onderlaag van asbestvilt aangetast wordt, kunnen er gemakkelijk veel vezels vrijkomen. Om de risico’s te beperken zal de asbesthoudende vloerbedekking verwijderd moeten worden. Dit wordt gedaan door bedrijven die hierin zijn gespecialiseerd.
Bekijk ook deze pagina's:
Asbest saneren? Dan is er eerst een inventarisatie nodig. Als het wel verwijderd moet worden, moet dat volgens de strenge wetgeving.
Ga naar de kennisbank of bekijk de meer dan 130+ artikelen.
Update:
Asbestdaken verbod per 2024
(later per 2028) van de baan!
Meer op pagina wetgeving.
Must-reads
> Asbest herkennen
> Asbest verwijderen
> Sloopmelding (belangrijk!)
> Risico's
Algemeen
> Asbest
> Asbest wetgeving
> Soorten
> Certificering
> SC-540 certificering
> SC-530 certificering
> Gezondheid
Subsidieregeling asbest
> Subsidie asbest
> Subsidie asbest 2021
> EIA
> MIA
> VAMIL
Asbest herkenning
> Asbestinventarisatie
> Niet-hechtgebonden
> Hechtgebonden
Kosten in 2021
> Kostenoverzicht
> Tarieven asbestinventarisatie
> Tarieven monsteronderzoek
> Tarieven asbestanalyse
Vergelijk offertes van asbestbedrijven